Euroopan unionin siviilikriisinhallinta normatiivisen vallan välineenä : Javier Solanan puheet vuosina 2006-2009 - Langinvainio, Mikaeli (2013)
Pro gradu -tutkielmassa arvioidaan Euroopan unionin (EU) siviilikriisinhallinnan perusteita ja päämääriä tulkitsemalla Javier Solanan puheita hänen toimikautensa neljänä viimeisenä vuotena 2006-2009 Euroopan unionin neuvoston pääsihteerinä ja Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan (YUTP) korkeana edustajana. Javier Solanan retoriikka pyrkii rakentamaan siviilikriisinhallinnan ideologista perustaa ja vakuuttelemaan Euroopan unionin ulkopoliittisten toimien välttämättömyyttä.