English as a tool in sport coaching : Finnish volleyball coaches' views, attitudes and feelings - Puukka, Eeva (2013)
Englannin kielen asema on muuttunut merkittävästi yhteiskunnassamme viime vuosikymmenien aikana. Tänä päivänä suomalaisten työpaikat sekä vapaa-ajan aktiviteetit ovat yhä kansainvälisempiä, joten monet suomalaiset ovat osa monikulttuurista sekä -kielistä ympäristöä. Englannin kielen osaamisesta on tullut perusedellytys sekä ammatilliseen menestykseen että työstä selviytymiseen. Tässä tutkimuksessa selvitettiin, millä tavalla suomalaiset lentopallovalmentajat kokevat englannin kielen roolin työssään. Tarkastelussa olivat valmentajien kokemukset, tunteet ja asenteet englannin käyttöä kohtaan. Tutkimuksen aineisto on 10 kyselylomakevastausta sekä kaksi puolistrukturoitua teemahaastattelua. Tulokset osoittavat, että suomalaisilla lentopallovalmentajilla on melko positiivinen asenne työssään englannin kieltä kohtaan. Englannin kielen käyttö nähtiin myös välttämättömyytenä, jotta kommunikaatio onnistuu valmentajien ja ulkomaalaisten pelaajien välillä. Vieraalla kielellä valmentaminen aiheutti myös ongelmatilanteita; muun muassa spesifi lajisanasto sekä nopeat pelitilanteet aiheuttivat haasteita valmentajille. Tämä tutkielma osoittaa, että myös suomalaiset urheiluvalmentajat voivat joutua käyttämään vierasta kieltä selviytyäkseen jokapäiväisistä työtehtävistään. Tutkimus tuo esiin myös englannin kielellä puhumisen haasteet urheiluvalmennuksessa. Tulosten pohjalta ammattivalmentajille voitaisiin tulevaisuudessa tarjota enemmän koulutuksia englanninkieliseen urheiluvalmennukseen liittyen.