Museoiden legitimiteetin ainekset ja uhkatekijät : Suomen käsityön museon stakeholdereiden näkökulma - Laine, Annika (2013)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää museoiden olemassaoloa oikeuttavia tekijöitä nyt ja tulevaisuudessa. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu stakeholder-ajattelun ja legitimiteetin teorioista, joita käsitellään myös museoiden näkökulmasta. Kyseessä on laadullinen tapaustutkimus, jonka kohdeorganisaatio on Suomen käsityön museo. Tutkielman aineisto koostuu seitsemästä kohdeorganisaation stakeholderin puolistrukturoidusta haastattelusta. Aineisto analysoitiin laadullisin menetelmin. Tutkielman mukaan museoiden stakeholderit eivät kyseenalaista museoiden legitimiteettiä, vaan päinvastoin esittävät lukuisia sellaisia tekijöitä, joilla museoiden olemassaolon oikeutus voidaan osoittaa. Museoiden legitimiteetti rakentuu sekä museoiden toiminnan sisältöön että niiden toiminnan laatuun perustuvista tekijöistä. Museoiden legitimiteettiä uhkaaviakin tekijöitä kuitenkin havaittiin. Niitä löytyy museoiden sisältä sekä niiden toimintaympäristöstä. Sisäisten uhkatekijöiden toteutumiseen museot voivat vaikuttaa tarkkailemalla ja tarvittaessa muokkaamalla omaa toimintaansa. Ulkoisten uhkatekijöiden kehitykseen museot eivät voi välttämättä puuttua, mutta ne voivat ennakoida niitä ja varautua niiden mahdollisiin seurauksiin.