Varjostinohjelmien käyttöön perustuvan reaaliaikaisen grafiikan ohjelmointi - Korhonen, Sauli (2013)
Korhonen, Sauli Varjostinohjelmien käyttöön perustuvan reaaliaikaisen grafiikan ohjelmointi Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2013, 31 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja: Halttunen, Veikko Reaaliaikaisen tietokonegrafiikan näyttävyyden kasvu esimerkiksi tietokonepeleissä on ollut nopeaa. Grafiikan piirrosta vastaava näytönohjain onkin tällä hetkellä tietokoneen laitteiston komponenteista nopeimmin kehitetty. Tehokkuuden lisääntyminen on saavutettu erityisesti rinnakkaisten suoritinytimien määrän lisäyksellä: siinä missä mikrotietokoneiden keskussuorittimissa käytetään tällä hetkellä kahdesta kuuteen laskentaydintä, on näytönohjaimissa ytimien lukumäärä useita satoja tai jopa tuhansia. Näytönohjainten arkkitehtuurin muutoksen myötä myös ohjelmointiin käytettäviä menetelmiä on ollut tarpeen kehittää. Tässä tutkielmassa tarkastellaan varjostinohjelmien käyttöön perustuvaa tapaa ohjelmoida reaaliaikaista grafiikkaa. Varjostinohjelmien käyttöönotto reaaliaikaisen grafiikan ohjelmoinnissa on merkittävä uudistus, joka vaatii ohjelmoijilta uudenlaisen menetelmän omaksumista. Tutkielmassa luodaan katsaus kolmiulotteisen reaaliaikaisen grafiikan periaatteisiin, käsitellään varjostinohjelmien käyttöön perustuvan ohjelmointitavan myötä tehtyjä keskeisiä muutoksia ja arvioidaan niiden vaikutuksia.