Elämäntyylit ja elämäntyylikulut aikuisuudessa - Tommola, Susanna (2013)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli kartoittaa aikuisuuden elämäntyylejä ja niiden jatkuvuutta aikuisuuden eri vaiheissa. Lisäksi oltiin kiinnostuneita elämäntyyliristiriitojen kokemisesta aikuisuudessa. Tutkimus on osa Lea Pulkkisen vuonna 1968 aloittamaa Lapsesta aikuiseksi –pitkittäistutkimusta, josta tähän tutkimukseen hyödynnettiin aineistoja kolmesta tiedonkeruuvaiheesta tutkittavien ollessa 36-, 42- ja 50-vuotiaita (n = 50, 26 naista ja 24 miestä). Tutkimuksessa tarkasteltiin tutkittavien tuottamia vastauksia kysymyksiin, joiden tarkoitus oli tavoittaa kyseisen henkilön tavallinen arkipäivä, minkälainen on se elämäntyyli jonka mukaan hän haluaa elää ja minkälaisia asioita sisällyttää elämäänsä. Vastausten pohjalta muodostettiin kvalitatiivisen sisällönanalyysin avulla seitsemän elämäntyyliluokkaa; 1) työkeskeiset, 2) työkeskeisen perheelliset tai 50/50-painottuneet, 3) perhekeskeiset, 4) työtä perheen ehdoilla tekevät, 5) työ ja vapaa-aikakeskeiset, 6) eri elämänalueiden yhdistelijät ja 7) sairauden/työttömyyden vuoksi elämäntyylimuutoksen kokeneet. Elämäntyyliristiriitojen kohdalla vastauksista poimittiin sellaisia asioita, joiden painopistettä tutkittavat halusivat elämässään muuttaa tai joiden he kokivat elämästään puuttuvan. Ikävaiheittainen elämäntyylien tarkasteltu osoitti, että tutkittavat eivät pääasiassa pysy samassa elämäntyyliluokassa. Eri ikävaiheiden elämäntyyleistä tutkittaville muodostui elämäntyylikulkuja, jotka olivat monimuotoisia ja niistä noin puolet oli täysin uniikkeja. 36- ja 42-vuotiaina yleisimmät olivat perhettä, työtä ja mahdollisuuksien mukaan myös vapaa-aikaa yhdistelevät elämätyylit. 50-vuotiaina tutkittavat jakautuivat tasaisemmin eri elämäntyyliluokkiin. Tällöin yleisin elämäntyyli oli työtä ja vapaa-aikaa yhdistelevä ja lisäksi iän myötä koetaan enemmän elämäntyylimuutoksia terveydentilan muutosten vuoksi. Miesten ja naisten välillä ei ollut merkittäviä eroja elämäntyyleissä. Elämäntyyliin liittyviä ristiriitoja koki kaikissa elämänvaiheissa noin puolet tutkittavista, eikä ikä vaikuttanut ristiriitojen kokemisen määrään. Yleisimmin muutostoiveet liittyivät vapaa-aikaan, omaan henkilökohtaiseen aikaan, elämän rauhallisuuteen, matkusteluun ja taloudelliseen tasapainoisuuteen. Tutkimuksen tuloksista tein johtopäätöksen, että aikuisuuden keskeisimmät elämänalueet – perhe, työ ja vapaa-aika – painottuvat elämäntyyleissä eri tavoin eri aikuisuuden vaiheissa. Jokainen järjestää elämäntyylinsä yhden tai useamman elämänalueen ympärille omista lähtökohdistaan ja intresseistään käsin. Toisaalta ympäristö vaikuttaa tähän prosessiin sekä asettamalla vaatimuksia että tarjoamalla mahdollisuuksia.