"Koulutus oli työn ohessa mahdollista" : kokemuksia sosiaalityön maisteriopinnoista Kokkolassa - Lehtilä, Anita (2013)
Tutkimukseni tarkoituksena on selvittää maisterin tutkinnon aikuisopintoina suorittaneiden henkilöiden koulutuskokemuksia, sekä tutkia ja kuvata näiden kokemusten kautta koulutuksen vaikutuksia heidän työhönsä ja urakehitykseensä. Tutkimukseni kohdentuu Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta valmistuneisiin sosiaalityön oppiaineen maisteritutkinnon Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa suorittaneisiin henkilöihin. Tavoitteenani on löytää sosiaalityön maisteriopintojen vahvuudet, sekä sellaiset koulutuksen ja osaamisen alueet, joissa kyseisiä opintoja tulee edelleen kehittää. Koulutuksen vaikuttavuuden tarkastelunäkökulmana ovat sosiaalityön maisteriopinnoille asetetut tavoitteet. Kokonaisuutena tarkastelen aineistoani elinikäisen oppimisen viitekehyksessä. Kyseessä on laadullinen tutkimus, johon sisältyy määrällisiä elementtejä aineiston kuvailemisen muodossa. Tutkimuksen aineiston keräsin sähköisenä lomakekyselynä. Kyselyn lähetin kaikille 52:delle maaliskuun 2012 loppuun mennessä valmistuneelle maisterille. Vastauksia sain 34, jolloin vastausprosentiksi tuli 65,4, mikä on varsin hyvä tulos kyselytutkimuksessa. Kyselylomakkeen avoimet kysymykset analysoin sisällönanalyysin avulla. Lomakekyselyn toteuttamisessa käytetyn Webropol – ohjelman kautta sain aineiston määrälliseen kuvailemiseen käyttämäni taulukot, kuviot, lukumääräiset tiedot ja prosenttiosuudet. Sosiaalityön maisteriopinnoissa on tutkimukseni mukaan elinikäiselle oppimiselle myönteinen, joustava ja aikuisopiskelijat huomioon ottava oppimiskulttuuri. Merkittävin tekijä koulutustyytyväisyyden osalta on mahdollisuus työn ohessa tapahtuvaan tutkintotavoitteisen opiskeluun pätevän ja asiantuntevan henkilöstön ohjauksessa. Valmistuneiden maistereiden kokemana sosiaalityön maisteriopinnot ovat olleet merkitykselliset niin työelämävalmiuksien kehittymisen kuin urakehityksenkin kannalta. Tutkimukseni mukaan yhteiskunnan tasolla tarkasteltuna koulutukselle asetetut tavoitteet valmistuneiden maistereiden määrän osalta ovat toteutuneet. Sosiaalityön maisteriopinnot ovat tuottaneet koulutuksen kustannuksiin osallistuneiden kuntien tavoitteiden mukaisesti Pohjanmaan alueelle muodollisesti kelpoisia sosiaalityöntekijöitä. Keskeisimpinä kehittämiskohteina valmistuneet maisterit näkivät sekä ryhmän hyödyntämisen että johtamisopintojen lisäämisen kuten myös verkko- ja etäopetusmenetelmien kehittämisen. Myös valintamahdollisuuksien lisäämistä toivottiin. Pääsääntöisesti sosiaalityön maisteriopintoihin oltiin tyytyväisiä ja kriittisiä kommentteja esitettiin vain vähän.