Julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuuden tila 2000-luvulla - Nurmela, Kristiina (2012)
Tutkielman tarkoituksena oli kartoittaa julkisen hallinnon verkkosivujen saavutettavuutta. Tutkimusongelma nousi esiin nykyisestä suuntauksesta, jossa palveluita siirretään yhä enemmän verkkoon myös julkisen hallinnon toimintojen osalta. Tällöin verkkopalveluiden edellytyksenä on oltava, että ne ovat saavutettavia kaikille kansalaisille. Tutkielmassa esitellään saavutettavuuden arviointiin liittyviä ohjeistuksia, arviointimenetelmiä ja mittausjärjestelmiä. Lisäksi saavutettavuutta lähestytään vammaisuuden näkökulmasta, jolloin keskiössä ovat vammaisuutta käsittelevät teoriat sekä vammaisuuden vaikutukset verkkosivustojen käytölle. Tutkielman aineistona toimivat kansainväliset saavutettavuustutkimukset (n=23), joiden osalta tutkielmassa suoritettiin kirjallisuuskatsaus. Lisäksi Suomen ministeriöiden verkkosivujen (n=108) saavutettavuutta arvioitiin manuaalisilla ja automaattisilla menetelmillä. W3C:n luomat saavutettavuusohjeistukset WCAG 1.0 ja WCAG 2.0 loivat pohjan sekä tutkielman kirjallisuuskatsaukselle että empiiriselle osalle. Kirjallisuuskatsauksen tutkimuksista käy ilmi, että julkisen hallinnon sivustojen saavutettavuuden taso vaihtelee, mutta kaiken kaikkiaan se vaikuttaa melko heikolta. Myös Suomen ministeriöiden osalta tulokset ovat vaatimattomat, sillä verkkosivuista ainoastaan kahdeksan prosenttia nousi WCAG 1.0:n A-tasolle, jota pidetään yleensä saavutettavien verkkosivujen minimivaatimuksena. Yleisimpiä ongelmia, jotka nousivat esiin sekä kirjallisuuskatsauksen että Suomen ministeriöiden sivuilta olivat mm. vaihtoehtoisten kuvatekstien puuttuminen sekä kehysten ja linkkien nimeämis-tä koskevat puutteellisuudet. Suurin osa sivuilla havaituista esteistä on sellaisia, jotka olisi mahdollista poistaa helposti ja nopeasti päivitysten yhteydessä. Tutkielman lopussa nostetaan esiin syitä saavutettavuuden toteutumattomuuden taustalla.