Sosiaalityöntekijän ammatti-identiteetin muovautuminen ja moniammatillinen yhteistyö - Hytönen, Pauliina (2012)
TIIVISTELMÄ SOSIAALITYÖNTEKIJÄN AMMATTI-IDENTITEETIN MUOVAUTUMINEN JA MONIAMMATILLINEN YHTEISTYÖ Pauliina Hytönen Pro gradu-tutkielma Sosiaalityö Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitos Jyväskylän yliopisto Syksy 2012 Ohjaajat: Mikko Mäntysaari & Kaisa Haapakoski sivut: 75 + 2 liitettä Tutkielmassa selvitetään sosiaalityöntekijöiden ammatti-identiteettiä, sen muovautumista ja moniammatillisen yhteistyön suhdetta ammatti-identiteettiin. Tutkielman aineistona on kahdeksan sosiaalityöntekijän haastattelua. Haastateltavat työskentelevät aikuissosiaalityössä, lastensuojelussa, peruskoulussa ja terveydenhuollossa. Analysoin aineistoni aineistolähtöisesti grounded theory-analyysitapaa apuna käyttäen. Työntekijän menneisyys, arvomaailma ja rakenteellinen sosiaalityö ovat yksilön ammattiidentiteettiä muovaavia tekijöitä. Ammatti-identiteettiä muovaavat lisäksi erilaiset työhön liittyvät tunteet, ammatillinen kehittyminen, persoonan piirteet sekä käsitykset tulevaisuudesta. Organisaatio, jossa sosiaalityöntekijä työskentelee muokkaa ammattiidentiteettiä. Organisaatio muokkaa työntekijän tietotaitoalueita ja siis ammattitaitoa. Moniammatillinen yhteistyö muovaa yksilön ammatti-identiteettiä organisaation lävitse, koska organisaatio vaikuttaa niin suuresti moniammatillisen yhteistyön sisältöön, toimintakulttuuriin ja -tapoihin. Moniammatillisen yhteistyön toimivuuteen liittyy monenlaisia tekijöitä. Yhteistyötä helpottavat muun muassa toisen työntekijän tunteminen sekä toisen ammattiryhmän työnkuvan tunteminen. Toisen työntekijän työnkuvan tunteminen lisää usein myös arvostusta toisen työtä kohtaan. Toisen työn arvostaminen on moniammatillisen yhteistyön sujuvuuden kannalta tärkeää. Sosiaalityöntekijän asiantuntemukseen kuuluu palvelu- ja etuusjärjestelmän tunteminen, lainsäädännön tunteminen, ihmisen kohtaaminen, tieto ihmisen toimintakyvystä ja siihen liittyvistä tekijöistä sekä yksilön/perheen voimavarojen sovittaminen yhteiskunnan voimavaroihin. Muuttuva yhteiskunta muodostaa sen makrorakenteen, jossa yksittäinen sosiaalityöntekijä työskentelee. Makrorakenne säätelee erilaisia reunaehtoja yksilön työlle ja yksilön ammatti-identiteetin osa-alueille. Avainsanat: ammatti-identiteetti, professio, professionaalinen järjestelmä, moniammatillinen yhteistyö, grounded theory