Lisäaineiden vaikutus maissin käsittelyyn biokaasuprosessissa - Tonteri, Ossi (2012)
Biokaasun tuotanto energiakasveista on lupaava menetelmä uusiutuvan energian tuottami-seen. Yksipuolinen yhden kasvilajikkeen käyttö biokaasulaitoksen syötteenä saattaa kui-tenkin aiheuttaa hivenainepuutoksia biokaasureaktorissa. Hivenainepuutos häiritsee reakto-rin toimintaa erityisesti korkeilla kuormituksilla ja saattaa alentaa biokaasun tuotantoa. Hivenaineet ovat prosessille tärkeitä, koska ne toimivat osana metanogeenisten arkkien metaboliaa ja toimivat osana metanogeneesissä tärkeiden entsyymien kofaktoreita. Tässä työssä tutkittiin kahden lisäaineen (A1 ja A2) vaikutusta kolmen pelkästään maissilla syötetyn täyssekoitteisen puolijatkuvatoimisen täyssekoitteisen reaktorin (CSTR) toimin-taan. Reaktoreita operoitiin 35 o C lämpötilassa 200 vuorokauden ajan. Työssä käytettiin kolmea reaktoria, joista yhteen lisättiin lisäaine A1:tä, toiseen A2:ta ja kolmas toimi kont-rollireaktorina johon ei lisätty lisäainetta. Toinen käytetyistä lisäaineista (A1) sisälsi suola-happoa ja rautaa, kun toinen (A2) sisälsi näiden lisäksi viittä eri hivenainetta. Kokeessa reaktori, johon oli lisätty A2:ta, toimi vakaammin kuin muut reaktorit. Tämä näkyi erityisesti alhaisempina haihtuvien rasvahappojen (VFA) pitoisuuksina koeajojen aikana ja korkeampana metaanintuottona verrattuna muihin reaktoreihin. Lisäaine A1 ei parantanut reaktorin toimintaa. Lisäaine A2:n tehokkuus johtui todennäköisesti sen sisäl-tämistä hivenaineista, erityisesti nikkelistä ja koboltista, joiden on aiemmissa tutkimuksissa havaittu lisäävän anaerobiprosessin stabiilisuutta.