Nuoret ja poliisi sosiaalisessa mediassa - Koponen, Hanna (2012)
Nuoret käyttävät sosiaalisen median palveluita päivittäin. He keskustelevat sosiaalisessa mediassa ystäviensä kanssa, luovat yhteisöjä, seuraavat muiden luomaa sisältöä ja luovat sisältöä myös itse. Nuoret käyttävät sosiaalista mediaa tehokkaasti myös kansainvälistyäkseen, selvittääkseen ajankohtaisia asioita ja ottaessaan yhteyttä eri organisaatioihin. Tämän on huomannut myös poliisi, joka on alkanut käyttää sosiaalista mediaa uutena viestintäkanavana aiempien viestintäkanavoiden ohella houkutellakseen käyttäjiä nettisivuilleen sekä luo-dakseen verkostoja. Poliisi on pyrkinyt sosiaalisen median käytöllä luomaan läpinäkyvyyttä toimintaansa, antamaan helpon tavan ottaa yhteyttä poliisiin ja luomaan turvallisuuden tunnetta sosiaaliseen mediaan. Suomessa nettipoliisit ovat toimineet menestyksekkäästi sosiaalisessa mediassa jo muutaman vuoden ajan. Heihin otetaan yhteyttä sosiaalisen median palveluiden välityksellä yhä enemmän. Suurin osa nettipoliiseille tulevista yhteydenotoista on kysymyksiä, mutta nettipoliisit saavat sosiaalisen median välityksellä myös vinkkejä ja ri-kosilmoitukseen johtavia ilmoituksia. Nettipoliisit kokevat sosiaalisen median helppona yhteydenottokanavana nuorille. Nettipoliisien mukaan syynä nuorten yhteydenottoihin on nettipoliisien hyvä maine ja nuorten luottamus nettipolii-seihin. Nettipoliisien sosiaalisen median käyttö on myös madaltanut nuorten kynnystä ottaa yhteyttä poliisiin myös arkaluontoisissa asioissa, kuten seksuaa-lirikoksissa. Tämä Pro gradu -tutkielma käsittelee sitä, miksi nuoret ja poliisi käyttävät sosi-aalista mediaa ja miksi nuoret ottavat yhteyttä poliisiin sosiaalisen median väli-tyksellä. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena sekä kyselyiden ja yhden haastattelun avulla.