"Kuin kuivunut kala" : naiseuden diskurssi japanilaisessa Hotaru no hikari -televisiosarjassa - Äyräväinen, Katri (2013)
Pro gradu -tutkielmani käsittelee naiseuden diskurssin rakentumista japanilaisessa televisiosarjassa. Tutkimukseni keskiössä on epäonnistuneen naiseuden määrittely kyseisessä sarjassa sekä siihen liitetyt merkitykset televisiosarjan kontekstissa. Tarkastelen analyysissani epäonnistuneen naiseuden rakentumista sarjassa käytyjen keskustelujen avulla, keskittyen erityisesti kodin ja rakkauden teemoihin. Japanilaisia televisiosarjoja on tutkittu eri tieteenaloilla melko vähän, joten oma televisiosarjan kulttuurituoteominaisuuksia painottava tutkimukseni tuo uutta tietoa japanilaisen kulttuurin tutkimiseen. Tutkimusaineistoni koostuu Hotaru no hikari -nimisen japanilaisen televisiosarjan kymmenestä jaksosta. Analyysini keskittyy sarjan keskusteluihin, joita käsittelen diskurssianalyysin keinoja hyödyntäen. Tutkimuksessani olen toteuttanut aineistolähtöistä tutkimusotetta, antaen keskeisten analyysiteemojen nousta aineistosta. Tutkimukseni teoriataustassa yhdistyvät sukupuolentutkimuksen, mediatutkimuksen ja kulttuurintutkimuksen näkemykset. Erityisesti tarkastelen japanilaisiin naisiin liittyvää tutkimusta suhteessa omiin tutkimustuloksiini. Aineistoni perusteella selvisi, että japanilainen naiseus määrittyy hyvin vahvasti kodin, erityisesti kotitöiden ja niistä suoriutumisen kautta. Toinen tärkeä tekijä oli seurustelusuhde vastakkaisen sukupuolen kanssa sekä kiinnostuksen osoittaminen seurustelua kohtaan. Epäonnistuneen naisen, jonka ei katsottu olevan nainen ollenkaan, piirteiksi sarjassa nimettiin esimerkiksi kotona laiskottelu ulkona käymisen sijaan, taitamattomuus seurustelusuhteissa tai niiden puuttuminen kokonaan sekä huolimaton vaatetus ja hiustyyli. Sen sijaan palkkatyön ei sarjassa katsottu olevan merkittävässä asemassa naiseuden määrittelyssä. Tutkimustulokseni tukevat perinteisen japanilaisen naisen kuvaa, pitäen kotia naisen ensisijaisena toiminta-areenana ja olettaen avioliittoon johtavan seurustelun olevan naisille keskeinen tavoite elämässä, mutta jättävät tilaa uudenlaisille naiskuville ja naiseuden erilaiselle määrittelylle.