Rikkinäisissä farkuissa oopperalavalle? : klassisen laulun ja populaarilaulun eroista ja yhtäläisyyksistä - Riikonen, Kimmo (2013)
Laulaminen jaetaan yleisesti klassiseen lauluun ja populaarilauluun. Tutkielmani selvittää mitä eroja ja yhtäläisyyksiä tyyleillä on ja ovatko ne toistensa vastakohdat niin kuin usein oletetaan. Tutkimuskysymykseni on selvittää, voiko yksi ja sama laulaja esittää kumpaakin tyyliä uskottavasti, yleiset kriteerit täyttäen. Ensimmäiseksi selvitän, mitä laulaminen on ja mitkä ovat sen fysiologiset perusteet. Kuinka ääni syntyy kehomme sisällä ja kuinka siitä muodostuu sellainen mikä se on? Seuraavaksi paneudun laulamisen historiaan ja sen kehitykseen aikojen saatossa. Kuinka lauluihanteet ovat muuttuneet aikojen saatossa ja kuinka eri tyylit ovat saaneet alkunsa? Vertailen näiden pohjatietojen valossa populaarilaulun ja klassisen laulun tekniikoita ja yleisiä käytäntöjä. Lyhyesti pohdin myös sopivia termejä kuvaamaan eri laulutyylejä. Jo varhaisessa vaiheessa tutkielmaani kävi selväksi, että tyylien välinen kuilu johtuu enemmänkin asenteista kuin fysiologisista tai teknisistä syistä. Tämän johdosta paneuduin pohtimaan syitä vallitseviin näkemyseroihin ja arvotuksiin, joiden perusteella musiikkia ja laulamista arvotetaan paremmaksi tai huonommaksi.