Freemium pelialan hinnoittelumallina - Kaaronen, Olli (2013)
Kaaronen, Olli Freemium pelialan hinnoittelumallina Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 24 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja: Ojala, Arto Mobiilipelaamisen lisääntyminen on johtanut pelialalla perinteisten liiketoimintamallien väistymiseen ja uusien ansaintamallien kehittymiseen. Tämä kirjallisuuskatsauksena toteutettu tutkielma käsittelee mobiilipelialalla käytettyä freemium-hinnoittelumallia ja sen variaatioita. Tutkielmassa esitetään myös pelitoimialan aikaisempia liiketoimintamalleja. Tutkimustuloksena todetaan, että mobiilipelien suosio on vaikuttamassa pelitoimialan valtasuhteisiin, sillä pelien jakelun ja markkinoinnin siirtyminen digitaaliseen muotoon syö suuren osan perinteisestä arvoketjusta. Havaittiin myös, että freemium-hinnoittelumallilla on monia eri variaatioita, joista toistaiseksi tuottavin on ollut pelin sisäiset ostot (In-App Purchaces).