Summary: | Akuutteja muutoksia yhdistettyyn kestävyys- ja voimakuormitukseen ei ole juuri tutkittu kestävyysharjoitelleilla miehillä. Optimaalisen suorituksen kannalta monipuolista harjoittelua ja sen vaikutuksia on syytä tutkia lisää. Tämän tutkimuksen tarkoituksena
on tutkia yhdistetyn kestävyys- ja voimakuormituksen akuutteja vaikutuksia hormonipitoisuuksiin kestävyysharjoitelleilla miehillä. Lisäksi selvittää onko suorituskyvyllä ja mahdollisilla hormonivasteilla yhteyttä.
Tutkimuksen koehenkilöinä oli 14 kestävyysharjoittelutaustaista miestä. Kaikki koehenkilöt olivat harrastaneet oman raportointinsa mukaan ennen tutkimuksen aloittamista kestävyysjuoksua ja muuta kestävyysharjoittelua 4-10 tuntia viikossa. Seerumin kokonaistestosteroni-, kortisoli- ja kasvuhormonikonsentraation määrittämiseksi koehenkilöiltä otettiin verinäyte kyynärlaskimosta aamulla, ennen yhdistettyä kestävyys- ja voimakuormitusta, kuormitusosioiden välillä ja kuormitusten jälkeen sekä 24 ja 48 tunnin kuluttua kuormituksesta.
Seerumin kortisoli- ja kasvuhormonipitoisuuksissa koehenkilöillä tapahtui tilastollisesti merkitsevää kasvua välittömästi kestävyys- ja voimakuormituksen jälkeen. Kokonaistestosteronin pitoisuuksissa havaittiin tilastollisesti merkitsevä lasku 24-tunnin seurantamittauksessa. Vertailtaessa suorituskykyä akuutteihin hormonivasteisiin, tilastollisilla menetelmillä ei löydetty olevan positiivista tai negatiivista korrelaatiota näiden kahden muuttujan välillä. Kestävyysharjoitelleet mieshenkilöt voivat saavuttaa vaativan yhdistetyn kestävyys- ja voimakuormituksen jälkeen akuutteja hormonivasteita.
|