"Askeleen edellä - sopivalla hiellä" : työpaikan liikuntaprojekti yksilön hyvinvoinnin edistäjänä - Järvelä, Liisa (2012)
Liikunta parantaa fyysistä kuntoa, rentouttaa ja auttaa jaksamaan. Lisäksi liikunnalla tiedetään olevan lukuisia myönteisiä terveysvaikutuksia. Säännöllistä liikuntaa harrastavat henkilöt kokevat olevansa terveempiä ja työkykyisempiä kuin vähemmän liikkuvat. Kuitenkin liikunnan määrä on liian vähäistä. Työn vähäisen fyysisen kuor-mittavuuden ja lisääntyvän istumatyön vastapainoksi tarvitaan liikunnanedistämistoimia hyvinvoinnin tueksi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, minkälaisia muutoksia työyhteisön kuntovalmennuksella saadaan osallistujien (n =33) liikunta-aktiivisuuteen, koettuun työkykyyn ja -vireyteen sekä koettuun terveyteen ja erityisesti niska-hartiaseudun terveystuntemukseen. Tutkimus kesti vuoden, josta liikuntaprojektin osuus oli puolivuotta. Alkukysely tehtiin ennen liikuntaprojektin alkua, toinen kysely 5-6 kk kuluttua liikuntaprojektin päättyessä ja kolmas kysely puolivuotta liikuntaprojektin päättymisen jälkeen. Liikunta- ja hyvinvointitulosten tilastollisen merkitsevyyden eroja tarkasteltiin verrannollisten parien t-testillä (p<0,05*, p<0,01**, p<0,001***) ja eron voimakkuutta Spearmanin korrelaatiolla ja lineaarisella regressioanalyysillä. Osallistujien itsearvioitu liikunta-aktiivisuus lisääntyi tutkimuksen aikana. Osallistujat jaettiin neljään ryhmän liikunta-aktiivisuuden mukaan: passiiviset, arkiliikkujat, terveysliikkujat ja kuntoliikkujat. Tutkimuksen aikana kolmasosalla tapahtui muutosta liikunta-aktiivisuudessa niin merkittävästi, että se johti liikuntaryhmän muutokseen. Liikuntaryhmän muutosta selittivät yhdessä 39 % koulutus, ikä, viikoittainen liikuntakertojen määrä ja liikuttu aika, koettu työkyky sekä terveystuntemus. Tutkimuksen aikana osallistujien koettu terveys ja niska-hartiaseudun terveystuntemus lisääntyi merkitsevästi. Liikunta-aktiivisuusryhmän muutoksella oli yhteyttä terveystuntemuksen muutokseen. Liikunta-aktiivisuusryhmien mukaan loppukyselyssä terveys- ja kuntoliikkujat kokivat olevansa terveempiä ja työkykyisempiä kuin vähemmän liikkuvat. Liikuntaprojekti lisäsi työnantajan tarjoamien liikuntapalveluiden käyttöä, erityisesti liikuntasetelien käyttöä. Yhteenvetona voidaan todeta, että työyhteisössä toteutettu liikuntaprojekti lisäsi liikunta-aktiivisuutta ja paransi osallistujien kokemaa hyvinvointia. Erityisen hyvin kehittyivät yleinen terveys- ja niska-hartiaseudun terveystuntemus. Tässä tutkimuksessa toimivaksi todettuja liikunnan edistämiskeinoja voidaan suositella käytettäväksi soveltuvin osin muillakin työpaikoilla.