"Try again, fail better" : detecting the intersectionality of white female protagonist in Weeds - Salomaa, Eveliina (2012)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää kuinka televisiosarja Weedsin naispäähahmon identiteetti rakentuu intersektiävistä subjektipositioista. Subjektipositioilla tarkoitetaan positioita kuten luokka tai sukupuoli, joiden kautta yksilö kohtaa maailman ja joiden kautta hänet määritellään. Tutkimusaineistona on käytetty televisiosarja Weedsin kaikkia kahdeksaa tuotantokautta, jotta identiteetin rakentuminen prosessina voidaan hahmottaa selvemmin. Televisiosarja Weeds (2005- 2012) keskittyy marijuanaa välittävään yksinhuoltajaäitiin ja hänen perheeseensä. Sarja on esimerkillinen tutkimuskohde intersektionaaliselle analyysille sillä se nostaa esille monia yhteiskunnan epäkohtia ja esittää päähenkilönaisen tavalla, joka ei ole ollut komediasarjoille tyypillistä. Tutkimuskohde tuo ilmi intersektionaalisuuden mahdollisuuden myös sellaisten yksilöiden osalta, jotka eivät näytä stereotypisesti syrjityiltä. Toisin sanoen, myös etuoikeutetuilta vaikuttavat yksilöt voivat kokea moniperusteista syrjintää. Analyysi keskittyy tarkastelemaan Weedsin päähenkilön positioita luokan, sukupuolen, seksuaalisuuden ja etnisyyden suhteen. Nämä subjektipositiot valikoituvat analysoitavaksi sillä ne tulevat selvästi esiin jo itse tutkimusaineistossa ja vaikuttavat vahvasti Weedsin päähenkilön identiteetin rakentumiseen. Analyysi toteutettiin tarkastelemalla televisiosarjan sellaisia kohtauksia, jotka toistuvat tai ovat erityisen merkittäviä Nancyn identiteetin rakentumisen kannalta. Analyysi tarkastelee sitä, kuinka henkilöhahmojen välinen vuorovaikutus, kehonkieli, puhetavat ja konteksti rakentavat Nancyn identiteettiä. Analyysi tuo esille sen, kuinka eri subjektipositiot voivat toimia samanaikaisesti sekä syrjäyttävinä että voimauttavina. Identiteetti rakentuu performoitujen subjektipositioiden kautta niin, että sekä yksilö itse että hänen kanssaan vuorovaikutuksessa olevat ihmiset ovat mukana identiteetin rakentamisessa.