Taustamusiikin äänenvoimakkuuden vaikutus asiakkaiden kokemuksiin ravintolan viihtyisyydestä - Toivola, Sanna (2012)
Tutkimuksessa tarkasteltiin taustamusiikkia ja sen äänenvoimakkuuden yhteyttä ravintolan viihtyisyyteen ja tunnelmaan. Tarkoituksena oli selvittää, onko taustamusiikin äänenvoimakkuudella vaikutusta ravintolan koettuun viihtyisyyteen ja muuttuvatko ravintolan saamat viihtyisyysarviot, jos taustamusiikkia ei ole lainkaan. Lisäksi selvitettiin, onko asiakkaan henkilökohtaisilla ominaisuuksilla, kuten iällä ja sukupuolella, yhteyttä siihen, millaiseksi ravintolan viihtyisyys koetaan taustamusiikin soidessa voimakkaasti tai hiljaa tai kun musiikkia ei ole lainkaan.