Ryöväri romantiikan maalaustaiteessa ja ryövärikuvan esteettiset kategoriat - Komulainen, Maija (2012)
Tutkimuksen tavoite on kartoittaa ryöväriromanttisia aiheita eurooppalaisessa ja suomalaisessa 1800-luvun kuvataiteessa sekä niiden historiallista, ideologista ja esteettis-mentaalista perustaa. Tutkimuksessa määritellään esteettistä ajattelutapaa ja esteettisen ajattelun käsitteellisiä välineitä, jotka vaikuttivat ryöväriromantiikaksi kutsutun ilmiön taustalla. Ryöväriromantiikan ilmiötä tulkitaan romantiikan aikakaudelle keskeisten esteettisten kategorioiden, subliimin ja sentimentaalisuuden avulla. Ensisijaisiksi tarkastelukohteiksi nousevat Alexander Lauréuksen (1783–1824) ja Robert Wilhelm Ekmanin (1808–1873) ryöväriaiheiset teokset, joista Laureuksen teokset saavat tulkintansa ennen kaikkea subliimin käsitteen kautta ja Ekmanin ryövärimaalaukset nähdään ensisijaisesti sentimentaalisen estetiikan valossa.