Musiikkiterapia keskosvauvan ja -perheen tukena : toimintatutkimus musiikkiterapiasta vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla - Maukonen, Laura (2012)
Tämän laadullisen toimintatutkimuksen tarkoituksena oli selvittää musiikkiterapian mahdollisuuksia keskosten hoidossa suomalaisessa sairaalassa. Tavoitteena oli löytää osaston arkeen sopivia musiikkiterapeuttisia interventioita ja pohtia, miten musiikkiterapia soveltuisi suomalaiseen sairaalaympäristöön sekä kyseiselle osastolle. Tutkimus pyrki vastaamaan kysymyksiin, miten ja millä menetelmillä keskosten musiikkiterapiaa voisi soveltaa keskostenosastolla. Tavoitteena oli myös kartoittaa, mitä musiikkiterapian menetelmiä osaston henkilökunta voisi käyttää työnsä ohessa ja vanhemmat vauvansa kanssa vuorovaikutuksen tukena. Tutkimus toteutettiin kesän 2011 aikana kahdessa eri jaksossa vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla. Tutkimukseen osallistui kaksi perhettä, joista toisen perheen kanssa musiikkiterapia kesti molempien jaksojen ajan kotiutumiseen saakka. Tutkimusaineisto kertyi videotallenteista, äitien/hoitajien havainnoista terapiatilanteessa, terapeutin havainnoista ja muistiinpanoista, äitien haastatteluista sekä hoitohenkilökunnalle tehdyistä kyselylomakkeista. Tutkimuksen aineisto analysoitiin käyttämällä hyväksi laadullista sisällönanalyysia. Tutkimuksessa käytetyt musiikkiterapiamenetelmät olivat kannel, merirumpu, hyräily, laulaminen sekä keskustelu. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että musiikkiterapia soveltuu hyvin käytettäväksi suomalaisessa sairaalaympäristössä. Sekä äitien että keskososaston henkilökunnan näkökulmasta musiikkiterapia osoittautui toimivaksi menetelmäksi. Tutkimuksessa toteutuneen musiikkiterapiaprosessiin aikana nousi esiin ajatus musiikkiterapian jatkamisesta keskosen kotiutumisen jälkeen, ja yksi kotikäynti toteutuikin tutkimuksen aikana. Musiikkiterapian jatkaminen keskosen kotiuduttua voisi olla mielekäs jatkotutkimusaihe.