Upper-secondary school students' use of, motivations for and perceptions of Finnish-English code-switching in northern and southern Finland - Ollila, Saana (2013)
Englannin asema muun muassa kaupan, tutkimuksen ja koulutuksen kielenä on Suomessa viime vuosikymmeninä vahvistunut entisestään. Englanti näkyy entistä vahvemmin myös suomalaisten jokapäiväisessä elämässä ja kielessä, ja etenkin nuorten kielenkäytössä englannilla on useita, erilaisia tehtäviä suomen kielen rinnalla monenlaisissa tilanteissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli tutkia lukioikäisten suomi-englanti koodinvaihdon yleisyyttä puheessa ja kirjoituksessa sekä syitä siihen. Vastaajia myös pyydettiin arvioimaan muiden kielenkäyttäjien mahdollisia syitä koodinvaihtoon tietyissä, annetuissa tilanteissa. Näissä ennalta annetuissa tilanteissa, jotka olivat tekstikatkelmia internetin keskustelupalstoilta, kirjoittajat olivat käyttäneet eripituisia ja -tyylisiä, alun perin englanninkielisiä elementtejä. Lopuksi vastaajia pyydettiin arvioimaan näiden elementtien etäisyyttä suomesta ja englannista, eli sitä, kuinka kiinteäksi osaksi suomen sanastoa ne olivat jo muuttuneet tai vaihtoehtoisesti kuinka kaukana ne yhä olivat siitä. Aineisto kerättiin kahdesta, eri puolella Suomea sijaitsevasta koulusta, ja näitä tuloksia verrattiin toisiinsa tiettyjen tutkimuskysymysten osalta.