Joukkoistamiseen osallistumisen motivaatio - Heikkinen, Lauri (2012)
Heikkinen, Lauri Joukkoistamiseen osallistumisen motivaatio Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 29 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatin tutkielma Ohjaaja(t): Salo, Markus Joukkoistamisessa työ, jonka perinteisesti on tehnyt yrityksen palkattu työnte-kijä, ulkoistetaan määrittelemättömälle, usein suurelle joukolle ihmisiä avoimen kutsun muodossa. Joukkoistaminen on yksi Web 2.0:n myötä tulleista Internetin yhteistyömalleista ja se perustuu vapaaehtoiseen osallistumiseen. Tässä tutkielmassa tarkastellaan joukkoistamiseen osallistumiseen liittyviä eri-laisia motivaatioita. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää kirjallisuuskatsauk-seen perustuen, millaisia motivaatioita joukkoistamiseen osallistumiseen liittyy sekä tunnistaa mahdollisia jatkokehityskohteita. Tutkimuksessa tarkastellaan joukkoistamiseen osallistumista motivaatiotutki-muksen eri teorioihin perustaen. Yleisimpinä motivaatioina esiin nousevat ak-tiviteetistä itsestään kumpuava sisäinen motivaatio, tehtävästä maksettava ra-hallinen palkkio, sekä joukkoistamisen järjestelmään sidoksissa olevaan yhtei-söön liittyvät sosiaaliset motivaatiot. Motivaatiot kuitenkin vaihtelevat riippuen joukkoistamisen tyypistä ja tehtävän sisällöstä sekä osallistujan demografiasta, sosioekonomisesta statuksesta ja kulttuurista. Lisäksi tutkielmassa esitellään aiempaan tutkimukseen pohjautuva joukkoistamiseen liittyvien motivaatioiden tyypittely, joita voi käyttää mahdollisena viitekehyksenä joukkoistamisen moti-vaation jatkotutkimuksissa.