Sex and violence : the meanings and gendering of sex acts in the treatment groups for intimately violent heterosexual men - Sundqvist, Maria (2012)
Tämä tutkimus tarkastelee lähisuhteissaan väkivaltaisten miesten käsityksiä seksistä heteroseksuaalisen, monogamisen parisuhteen kontekstissa. Huomio kiinnittyi seksille annettuihin merkityksiin, väkivallan ja seksin erottamiseen tai yhdistämiseen sekä seksin sukupuolittamisen tapoihin hoitoryhmissä käydyissä keskusteluissa. Tutkimus paikantuu teoreettisesti postmodernin feminismin käsityksiin sukupuolesta ja seksuaalisuudesta. Aineistoa analysoitiin kriittisen diskurssianalyysin ja feministisen lukutavan keinoin. Tutkimusaineisto koostui vuosina 1996-2000 kokoontuneista lähisuhteissaan väkivaltaisten miesten ryhmistä, joita oli yhteensä 8. Näistä ryhmistä valikoitui istuntoja aineistoon 18 ja yhteensä miehiä oli 53. Ryhmät on toteutettu Jyväskylässä osana suomalaista väkivallan hoito-ohjelmaa. Ohjelma on toteutettu Jyväskylän yliopiston psykoterapian opetus- ja tutkimusklinikan sekä kriisikeskus Mobilen yhteistyönä. Aineistona oli valmiit litteraatiot videoiduista ryhmäistunnoista. Sukupuolittuneisuus näkyi läpi aineiston puheessa seksistä parisuhteessa. Seksikumppani ja parisuhteen osapuoli määritettiin aina naiseksi suoraan tai epäsuorasti. Seksillä oli parisuhteen kontekstissa keskeinen merkitys rakkauden ja läheisyyden ilmentäjänä. Tällöin kyse oli ideaalista parisuhteesta, jossa nainen nähdään kumppanina. Seksille annettiin myös vallankäyttöön ja itsemääräämisoikeuteen liittyviä merkityksiä, jossa yhtäältä verrattiin naisen oikeutta kieltäytyä seksistä myös vallankäyttöön, mutta toisaalta vahvasti esitettiin, että naisella on itsemääräämisoikeus seksin suhteen. Vaikka terapiaryhmän osallistujat olivat väkivaltaisia puolisoaan kohtaan, seksuaalinen väkivalta pääasiassa tuomittiin selkeästi. Raiskaus ymmärrettiin keskeisenä seksuaalisen väkivallan muotona, ja se sukupuolittui selkeästi miehen naiseen kohdistamaksi teoksi. Kuitenkin raiskaussyyte voitiin myös nähdä kiusantekona naisen taholta, kun kyse oli miehen omaan käytökseen liittyvästä tilanteesta. Terapiatyössä on tärkeää huomioida, miten käsitykset seksuaalisuudesta ja sukupuolesta vaikuttavat väkivallan ymmärtämiseen. Etenkin lähisuhdeväkivallan ollessa kyseessä, on olennaista huomioida sitä, miten seksi määrittyy ja käsitetään parisuhteessa sekä millaisia sukupuolittuneita käsityksiä siihen liittyy. Tämä vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisen väkivallan tunnistamiseen sekä positiivista muutosta edistävien tekijöiden huomioimiseen terapiatyössä.