Hoitotyöntekijöiden näkemyksiä taiteesta ja kulttuurista vanhusten hoitotyössä - Engström, Asta (2013)
Taidetta ja kulttuuria pyritään tuomaan osaksi vanhusten hoitotyötä erilaisten suositusten, ohjelmien ja hankkeiden avulla perustuen useisiin tutkimuksiin taiteen hyödyistä ikääntyneiden ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten vanhusten parissa toimivat hoitotyöntekijät näkevät taiteen ja kulttuurin osana hoitotyön kokonaisuutta; millaisia merkityksiä sekä millaisia haasteita ja edellytyksiä taiteen toteutumisella nähdään olevan vanhusten hoitotyössä. Tutkimuksen aineisto kerättiin avoimilla haastatteluilla ja analysoitiin aineistolähtöisellä sisällönanalyysillä. Tutkimukseen osallistui 16 hoitotyöntekijää kahdesta vanhusten palvelutalosta. Taiteen merkityksiä identifioitiin asukkaiden arjen laadun, henkisen hyvinvoinnin sekä toimijuuden ja osallisuuden lisääntymisenä; hoitotyön menetelmien ja näkökulmien laajenemisena, asukkaiden näkemisenä uudessa valossa, hoitotyön arjen rikastumisena ja vanhusten hoitotyön arvostuksen nousemisena; hoitoyhteisön yhteisöllisyyden lisääntymisenä ja laitosmaisuuden vähenemisenä; ja hoitotyöntekijöiden hyvinvoinnin ja jaksamisen lisääntymisenä. Taiteen toteutumisen haasteet ja edellytykset liittyivät taiteen aseman määrittelemiseen hoitotyössä, tietoon ja tiedonkulkuun taiteesta hoitotyössä, soveltuvaan taide- ja kulttuurisisältöön, arjen hoitotyön vaativuuteen, hoitotyön ajattelutapoihin ja tottumuksiin, hoitotyön johtamiseen ja organisointiin, hoitotyön resurssien luovaan hyödyntämiseen, kannustavaan työyhteisöön, toimijoiden yhteistyöhön ja hoitotyöntekijöiden omaan osuuteen taiteen ja kulttuurin edistämiseksi hoitotyössä. Tiedostamalla taiteen ja kulttuurin merkityksiä sekä tunnistamalla ja huomioimalla niiden toteutumisen haasteita ja edellytyksiä vanhusten hoitotyössä voidaan vahvistaa niiden hyödyntämistä osana hoitotyön kokonaisuutta. Tukemalla ja mahdollistamalla taiteen ja kulttuurin käyttöä vanhusten hoitotyössä on hoitotyöntekijöiden näkemysten mukaan mahdollista lisätä asukkaiden ja hoitotyöntekijöiden hyvinvointia sekä parantaa vanhusten hoitotyön sisältöä ja laatua.