"Ihmisen kokoinen" : eläinsuhde ja sosiokulttuurinen kestävyys pientilojen asukkaiden lehmämuistoissa - Kovanen, Marjaana (2012)
Tutkimus tarkastelee savolaisella maaseudulla 1900-luvulla toimineiden pientilallisten eläinsuhdetta ja heidän sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden kokemuksiaan. Tarkoituksena on selvittää eläinsuhteen merkitystä elämän hallinnan ja mielekkyyden kokemuksessa sekä sitä, millaisista sosiaalisista, kulttuurisista ja taloudellisista edellytyksistä kestävyys koostui ja mitkä tekijät sitä murensivat.