Hiljaisen tiedon hyödyntäminen tietojenkäsittelyalalla - Peura, Pekka (2012)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten hiljaista tietoa on mahdollista hyödyntää tietojenkäsittelyalalla. Työssä perehdyttiin kirjallisuuden avulla tiedon käsitteisiin ja tiedon siirtymisen teoriaan. Tätä kirjallisuustaustaa vasten peilattiin tietojenkäsittelyalaa. Hiljainen tieto on vaikea mallintaa. Kyseessä on tiedon laji, jota ei voi käsitellä samalla tavalla kuin eksplisiittistä tietoa. Ihminen tietää aina enemmän kuin osaamme kertoa tai kuvata. Tutkimustyössä tarkasteltiin myös yleisellä tasolla hiljaisen tiedon siirtoa edistäviä käytäntöjä ja niiden pohjalta pohdittiin kehitysideoita tiedon hyödyntämiseksi. Tulosten perusteella voidaan todeta, että on tärkeää tiedostaa hiljaisen tiedon olemassaolo. Tietojenkäsittelyalalla toimivia työntekijöitä tulisi rohkaista oppimiseen , koska muodollinen koulutus ei tavoita sanatonta tietoa. Yksilölle merkityksellinen teoria- ja käytäntötieto on integroitunut hiljaiseen kokemustietoon, mihin ammatillisen harjaantumisen myötä on kasvanut sanattoman tietämyksen osuus. Asiantuntijuus syntyy pitkälti kyvystä uskaltaa heittäytyä toimintaan mukaan jakaen omaa tietämystä, kyseenalaistaen, tutkien ja pohtien.