Taikauskoinen kansanperinne paheksunnan ja ihannoinnin kohteena : suomalaiset taikuustutkimukset 1700-luvulta 1920-luvulle - Muhonen, Jenni (2012)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tarkastellaan suomalaisia taikuutta käsitteleviä tutkimuksia 1700-luvulta 1920-luvulle. Painopiste on väitöskirjoissa, mutta myös muita tutkimuksia on otettu tarkasteltavaksi mikäli ne ovat olleet kokonaisuuden kannalta olennaisia. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, kuinka taikuutta on Suomessa tutkittu ja kuinka tutkijat ovat taikuuteen suhtautuneet. Aihetta käsitellään diskurssien avulla ja tutkitaan, minkälaisia diskursseja eri vuosisatojen taikuustutkimuksista löytyy.