“You wouldn't think we’d have that much problems speaking our own language” : Irish university students’ attitudes towards their vernacular - Pirhonen, Hillamaria (2012)
Tämä tutkielma pyrkii selvittämään irlantilaisten yliopisto-opiskelijoiden asenteita iirin kieltä kohtaan. Iiri on Irlannin kansallinen ja ensimmäinen virallinen kieli, ja sen opiskelu on peruskoulussa pakollista. Kuitenkin vain alle puolet irlantilaisista sanoo osaavansa iiriä ja alle kaksi prosenttia käyttää sitä päivittäin. Iiriin liittyvät asennetutkimukset ovat vanhentuneita, sillä uusin koko maan kattava tutkimus toteutettiin vuonna 1993. 2010-luvulla kaksi tutkijaa on tarkastellut irlantilaisten yliopisto-opiskelijoiden asenteita iirin kieleen, mutta nämä tutkimukset ovat määrällisiä ja jättävät aukon laadulliselle tutkimukselle, jotta määrällisissä tutkimuksissa saatuja tuloksia voitaisiin ymmärtää syvemmin. Edelliset tutkimukset osoittavat, että opiskelijat tahtovat säilyttää iirin kielen kulttuurissaan, mutta eivät oppineet sitä koulussa. Siksi tämä tutkielma tarkastelee yliopisto-opiskelijoiden suhtautumista pakolliseen iirinopetukseen, onko iirin kieli edelleen tärkeä osa kansallista identiteettiä ja mitä opiskelijat ajattelevat kansalliskielensä tulevaisuudesta.