Keisarin valta : bysanttilaisen historiankirjoituksen kautta tarkasteltuna 300 - 1100 -luvuilla - Wihinen, Ella (2012)
Pro gradu -tutkielma käsittelee bysanttilaisen keisarin valtaa bysanttilaisen historiankirjoituksen kautta tarkasteltuna 300 - 1100 -luvuilla. Keisarin valtaa tarkastellaan ideologisella ja aatteellisella tasolla sekä keisarin valtaoikeuksia käytännössä. Bysanttilaisen keisarin valta oli yhdistelmä roomalais-hellenististä hallitsijaperinnettä sekä kristillistä arvomaailmaa. Keisarin vallan aatteellista puolta tarkastellaan esimerkiksi vallan legitimoinnin, valtaannousun ja vallanperimyksen kautta. Bysantin keisari oli hallitsijaideologian mukaan yksinvaltias: hän hallitsi valtakuntaansa sekä bysanttilaista kansainyhteisöä, sekä toimi idän kirkon johtohahmona. Keisarin vallalla oli kuitenkin haastajia, ja vallastasyrjäyttämiset olivat yleisiä.