Profetia kirjoittamisen lajina : tapaustutkimus Veikko Latvalasta profetiakirjoittajana - Laamanen, Tuula (2012)
Tutkielma käsittelee ihmiskunnan historian vanhinta kirjoittamisen lajia ja kirjallista ”ammattia”, profetiakirjoittamista. Ilmiötä on tutkittu kolmen vuoden ajan lukemalla suuri määrää erilaista ja eri tieteenalojen lähdekirjallisuutta sekä haastattelemalla tunnettua suomalaista profetiakirjoittajaa, Veikko Latvalaa (s. 1940). Hänen kertomaansa ja kirjoittamaansa on verrattu Raamatun profeettojen teksteihin sekä Jeesuksen jälkeen eläneiden kirjaprofeettojen selvityksiin ja teksteihin, joita Latvalan lisäksi tutkimuksessa ovat Hildegard Bingeniläinen (1098– 1179), Ramon Llull (n. 1232–1315), Ristin Johannes (1542–1591) ja Emanuel Swedenborg (1688–1772). Profeettoja on ollut aina ja on oleva tulevina aikoinakin. Profetiakirjoittaminen on ainutlaatuinen ja todellinen ilmiö myös omassa ajassamme, jota ei vain ole aiemmin tutkittu. Ilmiön määrittely johti nykyisen psyko-fyysisen ihmiskuvan muuttumiseen: ihminen ei ole aivot eikä Jumala ei ole ihmisen ulkopuolinen olento, vaan on Totuuden ja Hyvyyden Ääni ja Sanelija ihmisen sisällä, sielun laatuna ja olemuksena, joten kaikki ihmiset voivat Jumalan kuulla ja tunnistaa. Tämä ei ole uusi tieto, sillä ilmiöstä on kirjoitettu Raamatussa jo luomiskertomuksesta alkaen. Nyt tälle mystisenä pidetylle sisäiselle kuulemiselle on saatu uutta todistusaineistoa, joka on kyetty mallintamaan ihmisen henkisenä evoluutiona, minkä päätepiste tarkoittaa Jumalan täydellistä tuntemista ja kuulemista. Mikä on ihminen, kuka on Jumala, mitä on profetia, kuka voi olla profeetta tai parantaja eli Pyhä Mies ja miten profetiakirjoittaminen tapahtuu, selviävät tutkimuksen edetessä. Selviää myös syy siihen, miksi kaikille ihmisille Jumala ei ole todellinen ja konkreettinen tai keitä ovat väärät profeetat ja mitä profetiakirjallisuudessa esiintyvät termit hyvyys ja pahuus tarkoittavat. Profeettoja voi olla monilla aloilla. Ihmisillä ei ole tietoa tästä kyvystään, vaikka omaisivatkin edellytykset Jumalan Äänen ja puheen tunnistamiseen sielussaan. Jumala itse valitsee profeetan ja koulii kuulemaan Äänensä ja ottamaan vastaan kirjallisia saneluja, joilla on tietty tarkoitus, tietyt lajityypilliset piirteet, teemat ja ajallinen jatkuvuus, joista ne voidaan tunnistaa. Profeetta on Jumalan sihteeri, tiedottaja, journalisti, tietokirjailija, diagnoosien ja hoitoohjeiden välittäjä sekä Pyhän Miehen asemassa myös parantamisihmeiden tekijä. Profeetan ja Jumalan välillä on jatkuva dialogi ja toiminnalla selkeä päämäärä: Uskon herättäminen Jumalaan, Lähimmäisenrakkauden teot, kuten parantaminen ja Toivon antaminen kärsiville ihmisille. Usko, Toivo ja Lähimmäisenrakkaus ovat ihmisen suojamuuri kaikkea ulkoista kärsimystä vastaan. Profeettansa avulla Jumala haluaa johdattaa ihmiset luovaan hyvyyteen ja onnellisuuteen, mikä on Jumalan saneleman profetiakirjallisuuden ydin. Profetia ei ole profeetalle kirjallista luovuutta, vaan konkreettista Jumalan toimeksiantojen toteuttamista ja kirjallisten sanelujen vastaanottamista ja Jumalan tahdon viestittämistä ihmisille ja yhteiskuntaan.