Asiakasorganisaatioiden osallistumisen vaikutus laatuun ohjelmistotuotannossa - Takanen, Riitta (2012)
Asiayhteys ja ympäristö vaikuttavat siihen, miten määrittelemme laadun yleisesti sekä miten määrittelemme erityisesti ohjelmistojen laadun. Laatunäkemykset, jotka ovat ensisijaisia ohjelmistokehittäjille ja -yrityksille, eivät välttämättä vastaa asiakkaalle tärkeitä näkökulmia. Uuden sovelluksen kehittäminen on usein ohjelmistoyrityksen ja asiakkaan yhteistyötä. Etenkin ketterässä ohjelmistokehityksessä asiakkaan edustajia tarvitaan projektiryhmässä koko ohjelmistokehitysprosessin ajan. Suunnitelmapohjaisissa ohjelmistokehitysmenetelmissä asiakkaan osallistuminen voi olla rajoitetumpaa, tyypillisesti siihen sisältyy vaatimusten määrittely ja tuotteen hyväksymismenettelyt. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää asiakkaan roolin ja tehtävien ilmenemistä ohjelmistotuotannossa sekä sitä, miten asiakasorganisaatioiden panostus vaikuttaa tuotteen laatuun. Kiinnostuksen kohteena oli erityisesti asiakasorganisaatioissa koettu ohjelmiston laatu. Asiakasorganisaatioiden tapoja osallistua ohjelmistokehitykseen on kuvattu useissa tutkimusraporteissa. Niissä on arvioitu myös osallistumisen vaikutusta ohjelmistojen laatuun ja nähty se pääsääntöisesti positiivisena. Etenkin vaatimusmäärittelyn laadulla näyttäisi raporttien mukaan olevan ratkaiseva merkitys projektin menestykselle ja sille miten tuote täyttää tarkoituksensa. Kuitenkin monet tämänkin tutkielman lähdeaineistona käytetyistä tutkimuksista perustuvat kyselyihin tai haastatteluihin, joiden kohteena ovat olleet ohjelmistokehittäjät ja muut ohjelmistoyritysten edustajat eivätkä asiakasorganisaatiot suoraan. Vastauksia tutkimuskysymyksiin voidaan siten pitää vain osittaisina. Monet ohjelmiston elinkaarta kuvaavat mallit painottavat tuotekehityksen vaiheita ennen tuotteen julkaisua. Elinkaaren pisin ja asiakkaan kannalta oleellisin vaihe, ylläpitovaihe, alkaa kuitenkin tuotteen käyttöön hyväksymisen jälkeen. Asiakkaan tulee voida vaikuttaa ohjelmiston jatkokehitykseen myös ylläpitovaiheessa, ja on tarpeen tutkia ja kehittää menetelmiä tätä yhteistyötä varten.