Urheiluvideoiden sisällöntunnistus ja luokittelu - Valleala, Riku (2008)
Valleala, Riku Jouni Sakari Tietojärjestelmätieteen kandidaatintutkielma / Riku Valleala Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2008. 33 s. Urheiluvideoiden sisällöntunnistus ja luokittelu Urheiluvideot ovat yksi nopeimmin kasvavista ja kiinnostavimmista videosisältöjen alueista tänä päivänä. Videosisältöjen automaattisille ja tehokkaille luokittelumenetelmille on siten lisääntyvää kysyntää. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on selvittää videoiden sisällöntunnistukseen ja luokitteluun kehitettyjä menetelmiä ja niiden soveltamista urheiluvideoiden sisällöntunnistuksessa. Aihealuetta käsitellään kirjallisuuskatsauksen tarjoamin menetelmin. Videoiden sisällöntunnistus ja luokittelu aloitetaan yleensä video-otosten tunnistamisella, josta edetään tunnistettujen otosten sisällöntunnistukseen ja niin sanottujen alemman tason muuttujien hakemiseen. Analysointimenetelminä voidaan käyttää erilaisia väri-informaatioon, liikkeisiin, valoisuuteen, tekstiin tai ääniin liittyviä menetelmiä. Sisällöntunnistuksen viimeisimpänä tavoitteena on yleensä korkeamman tason merkityksellisten kohteiden tai tapahtumien tunnistaminen videosisällöistä. Urheiluvideoiden sisällöntunnistusta vaikeuttavat lajien monimuotoisuus omine sääntöineen ja ympäristöineen. Kuvaa, ääntä ja tekstejä analysoivat multimodaaliset lähestymistavat tarjoavat kuitenkin monipuolisen mahdollisuuden urheiluvideoidenkin sisällöntunnistukseen. Videoiden sisällöntunnistuksen menetelmät ja käsitteet vaativat kuitenkin jatkossa yhdenmukaistamista ja standardointia entistä parempien menetelmien kehittämiseksi.