Business intelligence : muutoksen paradigma johdon laskentataoimessa - Hokkanen, Mikko (2012)
Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää sitä, millainen osa Business Intelligencellä (BI) nykypäivän muuttuvassa laskentatoimessa ja nimenomaan johdon laskentatoimessa. Tutkimuksessa haetaan vastausta siihen, miten BI:n voidaan olettaa muuttavan johdon laskentatoimen tehtäviä sekä johdon laskentatoimen ammattialaisen työtä. Tutkimuskysymykseen haetaan vastausta analysoimalla viiden BI–alan suurimman palveluntarjoajan markkinointiaineistoa. Hankittua markkinointimateriaalia tutkittiin sisällönanalyysin avulla. Aineiston jäsentelyä varten muodostettiin kaksi matriisia joiden avulla jäsenneltiin myös tutkimuksen tulokset. Toinen matriisi käsitteli johdon laskentatoimen tehtäviä ja BI:n mahdollista kontribuutiota niihin, toinen puolestaan johdon laskentatoimen työtehtäviä ja sitä miten BI näitä muuttaa ja koskettaa. Tässä tutkimuksessa päädyttiin siihen, että BI:llä on sovelluksia joita voidaan hyödyntää suurimmassa osassa johdon laskentatoimen tehtävistä ja hyvin suuressa osassa johdon laskentatoimen työprosesseista. BI:llä on myös huomattavaa potentiaalia, jota ei vielä tänä päivänä hyödynnetä täysin. Tulevaisuudessa tietojärjestelmäratkaisujen integroitavuus tulee näyttelemään vielä suurempaa osaa kuin nykypäivänä.