Keski-Suomen poliisien yhdistys ry : paikallisyhdistyksen nuoruusvuodet 1928-1945 - Rinne, Anni (2012)
Tutkimus käsittelee Keski-Suomen Poliisien Yhdistyksen tehtäviä ja toimintaa sekä näiden muutoksia aina paikallisyhdistyksen perustamisvuodesta 1928 Suomen sotien päättymisvuoteen 1945. Työn luonne on yhdistelmä historiallista deskriptiivisyyttä ja kerronnallisuutta ja se pohjautuu kvalitatiiviseen tutkimusotteeseen. Tutkimus antaa läpileikkauksen poliisiammattikunnan paikallisyhdistystoiminnan ensiaskelista Keski-Suomessa aina 17 vuotiaan yhdistysnuorukaisen kehittyvään identiteettiin. Tarkasteltaessa paikallisyhdistystason tehtäviä ja toimintaa asetetaan tutkittavalle kohteelle ajallisen rajauksen lisäksi alkuperäisaineistollinen vertailukohta muun tutkimuksessa käytetyn lähdekirjallisuuden rinnalle. Näin voidaan tehdä kysymyksenasettelu tutkimuksessa käytetyn Keski-Suomen Poliisien Yhdistyksen ja Suomen Poliisien Liiton alkuperäisasiakirja-aineiston perusteella paikallisyhdistyksen tehtävien ja toiminnan kehityksestä ja muutoksesta mikrotasolla suhteutettuna valtakunnallisen ammattiliiton ajamaan edunvalvontaan makrotasolla. Samalla muodostuu kuva keskuksen ja periferian välisestä suhteesta. Keskus tarkoittaa tutkimuksessa Suomen Poliisien Liiton edustamaa valtakunnallista tasoa ja periferia tarkoittaa Keski-Suomen Poliisien Yhdistyksen edustamaa paikallisyhdistystasoa. Lisäksi tarkastellaan kuinka periferia on mieltänyt omakseen keskuksen edunvalvonnalliset kysymykset ja kuinka periferiasta syntyvä tarve näkyy keskuksen toiminnassa. Sen sijaan, että tutkimuksessa tyydytään vain toteamaan asioiden ja tapahtumien olemassaoloa, saadaan vertailukohdetta käyttämällä sidottua paikallisyhdistystoiminta Suomen Poliisien Liiton valtakunnalliseen toimintaan sekä yhteiskunnan yleisiin valtiollisiin ja poliittisiin tapahtumayhteyksiin. Pääpaino on paikallisyhdistyksen kotoperäisen tehtävän ja toiminnan tarkastelussa sitouttaen ns. ”ruohonjuuritason” toimijat suurempaan viitekehykseen. Tutkimuksen alkuperäislähteinä on käytetty Keski-Suomen Poliisien Yhdistyksen vuosikertomuksia, yhdistyksen hallituksen kokouspöytäkirjoja sekä yhdistyksen vuosi- ja yleiskokousten kokouspöytäkirjoja. Valtakunnallisen ammattikuntaa koskevan edunvalvonnan kuva rakentuu Suomen Poliisien Liiton alkuperäisiin vuosikertomuksiin ja toimintakertomuksiin sekä anomuksiin. Nämä antavat kokoavan läpileikkauksen niistä tapahtumista, esityksistä ja päätöksistä, joita on tehty kaikkien liiton jäsenyhdistysten nimeen. Tutkimuksen dispositio on jaettu temaattisesti kolmeen pääosaan eli Keski-Suomen Poliisien Yhdistyksen keskeisiin toimijoihin, edunvalvontaan sekä virkistystoimintaan. Taustoituksessa keskitytään suomalaisen poliisin historian pääkohtiin.