Liike Thomas Hobbesin poliittisessa filosofiassa - Jakonen, Mikko (2008)
Tutkielma käsittelee liikkeen käsitettä Thomas Hobbesin poliittisessa filosofiassa. Se koostuu viidestä luvusta, joista ensimmäisessä käsitellään Hobbesin filosofian kontekstia, Hobbesin elämää ja tutkimusotteita. Luvussa kaksi tarkastellaan Hobbesin poliittisen filosofian perustaa, hänen tieteellistä menetelmäänsä, sekä Hobbesin suhdetta retoriikkaan. Luvussa kolme tarkastellaan Hobbesin mielen- ja kielen filosofiaa, sekä käsitystä luonnontilasta ja väestä (multitude). Luvussa neljä tutkitaan yhteiskuntasopimuksen periaatteita, sekä monarkisten ja demokraattisten hallitusmuotojen eroja. Viimeisessä luvussa viisi käsitellään liikkeen ja politiikan suhdetta siten kuin se tutkielmani perusteella voidaan ymmärtää. Tutkielmassa kysytään, millaisena ongelmana ja perustana liike näyttäytyy Thomas Hobbesille ja hänen filosofiselle projektilleen, jonka tähtäimessä oli ensimmäisen yhteiskuntatieteen (lat. scientia civilis engl. Civil Science) konstruoiminen? Voidaanko teorian liikkeestä ja sen yleisistä lainalaisuuksista nähdä muodostavan Hobbesin poliittisen teorian keskiön? Tutkimuksessa Hobbesin tieteellistä projektia tutkitaan poliittisena toimintana. Lähtökohtana on näkemys, jonka mukaan Hobbesin yhteiskuntatieteellisen projektin tarkoituksena ei ollut ainoastaan selittää tai kuvailla poliittisen järjestyksen rakennetta ja toimintaa, vaan ennen kaikkea muuttaa poliittista järjestystä erityisesti tätä tarkoitusta varten konstruoidun tiedon perustalta. Tällaisen tietomuodon korkeimpana saavutuksena Hobbes näki oman poliittisen filosofiansa. Kokonaisuudessaan tutkielmani käsittelee Thomas Hobbesin poliittista teoriaa ja tieteellistä metodia. Näiden ymmärrän tähtäävän erityisen tietomuodon tuottamiseen, joka kykenee Hobbesin näkemyksen mukaan suvereenisti kyseenalaistamaan ja vastustamaan muita tietomuotoja. Tutkimukseni käsittelee tämän uuden tietomuodon rakentumista ja sen periaatteita, Thomas Hobbesin poliittisen filosofian projektia.