Metaforiset toimijuusneuvottelut yksilöpsykoterapiassa - Storlund, Kim (2012)
Tutkimuksessani selvitän vuorovaikutuksen mikroanalyysin avulla, millaista toimijuutta asiakkaalle yksilöpsykoterapiakeskustelussa tuotetaan. Tarkastelen toimijuutta osana keskustelun moraalista järjestystä: vastuun ottamista ja torjumista suhteessa keskustelun kohteena olevaan ongelmaan. Position käsitettä soveltaen osoitan, kuinka toimijuus näyttäytyy alati muuntuvana ilmiönä ja miten sen vaihtelua tuotetaan metaforisiksi toimijahahmoiksi kutsumieni keskustelukäytäntöjen avulla. Psykoterapian muutosprosessitutkimuksen sekä alan ammattilaisten osaamisen kannalta tulokset puhuvat keskustelullisen lähestymistavan sekä monipuolisen kielellisen vuorovaikutusosaamisen puolesta.