"Carmen, mene ja taiteile maailman lankoja pitkin" : Saila Susiluodon Carmen metalyyrisenä allegoriana - Sillankorva, Sanna (2012)
Pro gradu -tutkielmassani luen Saila Susiluodon teosta Carmen (2010) metalyyrisenä allegoriana: narratiivisena vertauskuvallisena jatkumona, joka kertoo runoudesta ja omasta rakentumisestaan. Lähtökohtana on ajatus,että runojen nimikkopuhujana toimiva Carmen on eräänlainen runon ruumiillistuma. Tarkastelen, mitä metalyyrinen allegoria paljastaa runon luonteesta sekä suhteesta runoilijaan ja muihin taiteisiin. Tutkin, mikä on runon tehtävä ja paikka maailmassa ja miten ne kytkeytyvät runon puhujan sukupuoleen. Samalla pyrin havainnoimaan, millaisin keinoin metalyyristä allegoriaa rakennetaan.