Keskustelua vanhustenhoidosta : teemoitteluanalyysi vanhustenhuollon nettikeskustelusta - Wuolijoki, Katja (2012)
Vanhustenhoidosta on puhuttu ja kirjoitettu paljon viime aikoina Suomessa. Keskustelua ovat herättäneet muun muassa palvelujen kattavuus, palvelujen laatu ja alueelliset erot palvelujen saatavuudessa. Omaiset ovat kantaneet huolta siitä, saavatko heidän läheisensä ihmisarvoa kunnioittavaa hoitoa ja huolenpitoa. Keskustelua on käyty myös paljon henkilöstön riittävyydestä ja työpaineista vanhustenhuollossa. Vanhustenhoito on väistämättä hyvinvointiyhteiskuntamme yksi tärkeä kehittämisen kohde, koska vanhusväestömme kasvaminen sekä väestörakenteemme muuttuminen pakottavat tekemään uusia ratkaisuja palvelujen tarjonnassa ja sitä kautta hoitomenoissa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millaista keskustelua Internetissä käydään vanhustenhoidosta Suomi24/Vanhustenhoito-keskustelupalstalla. Tutkimuksen aineistona toimi Internetissä Suomi24/Vanhustenhoito-keskustelupalstalla vuoden 2011 syyskuussa käyty keskustelu. Aineiston analyysina käytetään teemoitteluanalyysia. Tämän tutkimuksen tulosten mukaan Vanhustenhoito-keskustelupalstalla käyty viestien vaihto liittyy vanhustenhoitomme nykytilanteeseen ja siellä oleviin ongelmiin. Vanhustenhoito-keskustelupalstalla eniten viestejä lähettävät omaiset ja vanhustyöntekijät. Keskustelupalstalle kirjoitetaan, koska siellä halutaan kysyä tietoja vanhustenhoitoon liittyen sekä puolestaan halutaan antaa vastauksia näihin kysymyksiin. Viestien lähettäjät haluavat tuoda omia näkökulmia ja kannanottoja esille vanhustenhoitoon liittyen sekä aktivoida muita ihmisiä toimimaan. Keskustelijat kyseenalaistavat vanhustenhoitoon liittyvää toimintaa sekä tuovat erilaisia epäkohtia muiden tietoisuuteen. Erityisesti omaiset ovat huolissaan perushoidon toteutumisesta sekä läheistensä ajan kulumisesta vanhustenhoitolaitoksissa. Keskustelijat pyrkivät viesteillään vaikuttamaan koko kansaan, valtuutettuihin, päätöksentekijöihin sekä lääkäreihin, vanhustyöntekijöihin ja omaisiin. Suomi24/Vanhustenhoito-keskustelupalsta on paikka, joka toimii yhtenä vertaistuen kanavana erityisesti omaisille ja vanhustyöntekijöille. Keskustelemalla ja tuomalla esimerkiksi epäkohtia esille keskustelupalstalla ihmisillä on mahdollisuus vaikuttaa vanhustenhoitomme paremman tilanteen saavuttamisessa.