Tietotyön globalisaatio ja ay-liikkeen vaikutusmahdollisuudet - Selenius, Johanna (2007)
Tutkielmassa tarkastellaan suomalaisen tietoalan parissa työskentelevien avainhenkilöiden käsityksiä töiden siirtymisestä halpojen kustannusten maihin. Lisäksi selvitetään heidän käsityksiään siitä, mitä ay-liike voisi tehdä työn säilymiseksi Suomessa. Tutkimuksen on tilannut Erityisalojen toimihenkilöliitto Erto ry. Tutkimusaineisto on kerätty haastattelemalla yhden kansainvälisen tietoalan palveluyrityksen johtoa, henkilöstön edustajia sekä ay-johtoa syksyllä 2006. Tutkimus on laadullinen. Tietoalan parissa työskentelevien avainhenkilöiden käsitykset työn siirtymisen syistä ja maailmantalouden tilasta olivat yhteneväiset. Osa Suomessa tehtävästä työstä on siirrettävä ulkomaille kiristyneen kilpailun ja asiakkaiden vaatimusten vuoksi. Tulevaisuudessa suomalainen tietotyö tulee perustumaan yhä enemmän huippuosaamiseen ja – asiantuntijuuteen. Työnantaja- ja työntekijäpuolen käsitykset erosivat toisistaan siinä, että jälkimmäiset pitivät työnsiirtymisilmiötä myös vahvasti talouden tämän hetkisenä muoti-ilmiönä, ja asetti johdon esittämät työnsiirtopäätösten taloudelliset perusteet kyseenalaiseksi. Globaaleilla työmarkkinoilla ay-liike edistäisi töiden säilymistä Suomessa kehittämällä yritysten ja työntekijöiden kilpailukykyä. Ammattiyhdistysliikkeen paikallisen ja kansainvälisen roolin vahvistaminen osoittautui mahdollisuudeksi hillitä työnsiirtymisilmiötä. Ay-liikkeen tulisi entistä paikallisemman roolin myötä vaikuttaa horisontaalisesti verkottumalla kansainvälisen yrityksen sisällä Tulevaisuuden visioksi nousivat kansainväliset työehtosopimukset, joiden avulla työn siirtämisestä saatavaa kustannusetua voitaisiin pitkällä aikavälillä tasoittaa. Halu yhä paikallisempaan ja joustavampaan sopimiseen, sekä kilpailukyvystä huolehtimiseen indikoi, että ay-liikkeen tulisi jatkossa tukea työelämän uutta psykologista sopimusta, ja ottaa integraatiostrategia toimintansa lähtökohdaksi.