Koettu työn epävarmuus : ennustavat tekijät, vaikutus elämäntyytyväisyyteen ja työpaikan vaihtoaikeisiin - Hytönen, Jukka (2011)
Tutkimuksessa esitellään työn epävarmuudesta tehtyä tutkimusta. Empiirisessä osuudessa tarkastellaan, miten koettu työn epävarmuus liittyy yksilön demografisiin piirteisiin ja yksilön työsuhteen ominaisuuksiin aineistossa. Lisäksi tarkastellaan sitä, vaikuttaako laaja työn epävarmuuden kokeminen henkilön elämäntyytyväisyyteen ja aikeisiin vaihtaa työpaikkaa. Lisäksi tarkastellaan lyhyesti työn epävarmuutta Euroopassa maiden välillä ja Suomessa maatasolla. Tutkimuksen aineisto on vuodelta 2007. Aineisto on ”Elämänlaatu muuttuvassa Euroopassa” – projektissa kahdeksasta maasta ja neljän eri toimialan yrityksistä kerätty kysely. Toimialat ovat tietoliikenne, vähittäismyynti, terveydenhoito ja pankkiala. Organisaatiot toimivat pääosin palvelusektorilla. Tutkimuksen tuloksena voidaan todeta, että iällä ja työn epävarmuudella on positiivinen yhteys, työn epävarmuus kasvaa iän myötä. Koulutuksen ja työn epävarmuuden suhde on käänteinen. Sukupuoli ja perhemuuttujat eivät ole yhteydessä epävarmuuteen. Vahvimmin selittävinä tekijöinä olivat työn ominaisuudet. Työn epävarmuus aiheuttaa heikentynyttä elämäntyytyväisyyttä. Työn epävarmuuden ja työpaikan vaihtoaikeiden yhteyttä ei voida vahvistaa, mutta yhteysvaikutus työn epävarmuuden ja sosiaalisen tuen sekä sukupuolen välillä löytyi.