Valtionvelan koostumus ja valtionvelan korkopreemio euroalueella - Aaltonen, Markus (2012)
Ensiksi, tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, pieneneekö euromaiden joukkovelkakirjalainojen korkoero verrattuna Saksan ja Yhdysvaltojen 10-vuotisen joukkolainan korkoon, kun valtionvelan kotimaisuusaste kasvaa. Toiseksi, tässä tutkimuksessa selvitetään, kuinka valtionvelan kasvu vaikuttaa korkoeroihin, ja eroaako vaikutus, jos otettu valtionvelka on pelkästään kotimaanvelkaa. Kolmanneksi, tässä tutkimuksessa käytetään myös aikaisemmissa tutkimuksissa käytettyjä fundamenttimuuttujia (inflaatio, vaihtotase, valtiontalous ja BKT) selittämään korkoeroja valtionvelan kotimaisuusasteen ohella. Tämän tutkimuksen euromaat ovat: Espanja, Portugali, Saksa, Itävalta, Suomi, Italia, Alankomaat, Irlanti, Kreikka, Ranska ja Belgia. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että valtionvelan kotimaisuusasteen kasvu pienentää euromaiden joukkolainojen korkoeroa verrattuna Saksan ja Yhdysvaltojen 10-vuotisen joukkolainan korkoon. Prosentin kasvu valtionvelan kotimaisuusasteessa pienentää korkoeroa keskimäärin 1,8 peruspistettä verrattuna Saksan joukkolainan korkoon ja 2,8 peruspistettä verrattuna Yhdysvaltojen joukkolainan korkoon.