Suuri opettaja, suuri johtaja, suuri ylikomentaja, suuri ruorimies : Mao Zedongin henkilökultti ja poliittinen perintö nyky-Kiinalle - Ylinampa, Ilona (2010)
Pro gradu-tutkielmassa tutkitaan Mao Zedongin ympärille Kiinan kansantasavallassa rakennettua henkilökulttia sekä hänen jättämäänsä poliittista perintöä nyky-Kiinalle. Tutkimuksen näkökulma keskittyy siis Maosta muodostettuun myyttiseen johtajahahmoon, eikä esimerkiksi marxilais-leniniläiseen maolaisuuden ideologiseen tarkasteluun. Metodina ja analyysimenetelmänä olen käyttänyt kuva-analyysia, jonka avulla tulkitaan Maon propagandistisia kuvia. Tutkimuksen aineiston muodostavat Maoa esittävät tai häneen viittaavat propagandakuvat, joita analysoidaan Carl Schmittin ystävä-vihollinen -teorian ja Max Weberin johtajan karisma -käsitteen avulla. Teoreettisena kehyksenä tutkimuksessa käytän siis Schmittiä ja Weberiä peilaten heidän teorioitaan Mao Zedongin aikaisiin tapahtumiin ja erityisesti kuviin. Tutkielmassa keskitytään tarkastelemaan minkälaisia Schmittin teorian mukaisia ystäviä ja vihollisia Maon kuvista löytyy sekä miten Mao näyttäytyy niissä suvereenina. Tutkin Max Weberin johtajan karisma -käsitettä, sekä miten karisma näkyy ja välittyy Maon kuvissa. Käsittelen, miten karismaa on käytetty työkaluna Maon henkilökultin rakentamisessa, jolloin on luotu poliittinen myytti puhemies Maosta, joka oli maan lempeä ja charmikas isähahmo, oppi-isä, poliittinen johtaja, ideologinen maolaisuuden levittäjä ja maan taloudellinen ja kulttuurinen pioneeri. Henkilökultin lisäksi tutkimuksessa tarkastellaan Maon poliittista perintöä, sekä miten hänen tekojensa vaikutukset näkyvät yhä nyky-Kiinan politiikassa ja taloudessa. Maon poliittisen perinnön tutkimustulokseni esitän hänen visuaalisen esiintymisensä myötä. Tutkimani ilmiö näyttäytyy aineiston valossa siten, että Maon perintö on tulkittavissa hänen visuaalisesta esiintymisestään 1990- ja 2000-luvun Kiinassa. Pääpainotus tutkimuksessa on Maon poliittisessa johtajuudessa ja myytin kaltaisessa henkilökultissa, joita tarkastelen ja ruodin propagandakuvien kautta. Tutkielman tuloksista voidaan päätellä, että Maon henkilökultin rakentaminen oli Kiinan poliittisen johdon tekemää tietoista toimintaa. Myytti Maosta ja hänen henkilökulttinsa eivät syntyneet vahingossa, vaan hänestä muodostettiin tarkoituksenomaisesti yliluonnollinen ja jumalallinen Suuri opettaja, Suuri johtaja, Suuri ylikomentaja, Suuri ruorimies.