Kohti todellista Eurooppaa? : Euroopan vihreiden ja vapaa-allianssi -ryhmän kertomus Euroopan yhdistymisestä EU:n laajentumista koskevissa Euroopan parlamentin keskusteluissa vuosina 1999-2003 - Välivaara, Maija (2010)
Tarkastelen tutkimuksessani Euroopan vihreiden ja vapaa-allianssi -ryhmän (Verts/ALE) argumentointia Euroopan unionin viidettä laajentumista koskevissa keskusteluissa Euroopan parlamentissa. EU:n viidettä laajentumista kuvattiin usein Euroopan yhdistymisen prosessiksi. Myös Verts/ALE-ryhmän argumentoinnissa hyödynnettiin vahvasti tällaista metaforista ilmaisua. Tutkimuksessa selvitän, miten Verts/ALE-ryhmä puhui Euroopasta. Tutkimusaineisto muodostuu Verts/ALE-ryhmän puheenvuoroista unionin laajentumista koskevissa keskusteluissa vuosina 1999–2003. Verts/ALE-ryhmä kannatti yksimielisesti laajentumista ja EU:ta. Vertailupohjan mahdollistamiseksi olen ottanut analyysiin mukaan myös muutaman EU:n laajentumista vastaan esitetyn puheenvuoron parlamentin eri poliittisista ryhmittymistä. Tutkimuksen lähtökohtana on, että kuvaamalla laajentumista Euroopan yhdistymisenä pyrittiin ennen kaikkea legitimoimaan laajentumista sekä EU-jäsenvaltioissa että ehdokasvaltioissa. Metaforan avulla laajentumisprosessia myös epäpolitisoitiin. Tarkastelen metafora-analyysin ja narratologian avulla Verts/ALE-ryhmän edustajien puhetta parlamentissa. Analysoin puheessa usein käytettyjä metaforisia ilmaisuja pääasiassa George Lakoffin ja Mark Johnsonin kognitiivisen metaforateorian avulla. Tämän jälkeen hahmotan ryhmän puheenvuoroissa muodostunutta kertomusta Euroopan yhdistymisestä hyödyntäen Hayden Whiten ja Nortfrop Fryen narratiiviteorioita. Tutkimukseni perusteella voidaan todeta, että ryhmän argumentoinnissa EU sijoitettiin metaforisten ilmaisujen avulla Eurooppaa muokkaavaksi toimijaksi, jolla oli valta vaikuttaa Euroopan tulevaisuuteen. Eurooppaa kuvattiin tilan, liikkeen ja valtapositioiden avulla. Ryhmän argumentoinnista oli tulkittavissa kolmoisnarratiivirakenne, jonka avulla hahmotettiin pidempiaikaista Euroopan yhdistymisen kertomusta. Kertomuksen avulla pyrittiin oikeuttamaan laajentumista, mutta ennen kaikkea vaikuttamaan EU:n policyyn laajentumisprosessissa. EU:n laajentuminen ilmeni ryhmän argumentoinnissa mahdollisuutena voimakkaamman ja paremman Euroopan muokkaamiseen.