Vastuu henkilöstön työhyvinvoinnista yksityisen ja julkisen sektorin johtajien näkökulmasta : haastattelututkimus pk-yrityksissä ja kunta-alan organisaatioissa - Poti, Elina (2007)
Tutkielman tavoitteena on sekä teoreettisen että empiirisen tarkastelun avulla selvittää johdon kokemaa vastuuta henkilöstön työhyvinvoinnista. Tutkimuksen lähtöajatuksena on, että työelämän muuttumisen myötä johdon toimintaan kohdistuu yhä enemmän odotuksia henkilöstön työhyvinvoinnin suhteen. Tavoitteena on selvittää, miten johto itse kokee sille asetetun vastuun ja omat vaikutusmahdollisuutensa henkilöstön työhyvinvoinnin suhteen. Tarkoituksena on tutkia erityisesti sitä, millaisia eroavaisuuksia yksityisen ja julkisen sektorin esimiesten näkemyksissä esiintyy. Teoreettisesti vastuun käsitettä lähestytään yhteiskuntavastuun avulla. Henkilöstön työhyvinvoinnista huolehtimista voidaan pitää osana yhteiskuntavastuun sosiaalista ulottuvuutta. Lisäksi tutkimuksessa sivutaan myös muiden yhteiskuntavastuun osa-alueiden, yhteiskuntaan ja ympäristöön liittyvän vastuun kokemista. Aiemmat tutkimukset osoittavat, että johdon toiminta vaikuttaa henkilöstön työhyvinvointiin. Hyvinvoiva ja vastuunsa kantava organisaatio on usein myös taloudellisesti tuottava. Tämän tutkimuksen empiirinen osuus koostuu kymmenen esimiehen haastattelusta yksityisellä ja julkisella sektorilla. Tutkimustulokset osoittavat, että molemmilla sektoreilla johto kokee suurta vastuuta henkilöstön työhyvinvoinnista. Yksityisellä sektorilla johto koki voivansa vaikuttaa henkilöstön työhyvinvointiin huomattavasti enemmän kuin julkisella sektorilla. Omistajuus näyttäisi vaikuttavan merkittävästi yrittäjien kokemaan vastuuseen ja heidän vaikutusmahdollisuuksiinsa. Johdon lisäksi myös työntekijöiden tulisi ottaa vastuuta omasta ja koko työyhteisön työhyvinvoinnista, ja johto toivookin, että alaistaitoihin kiinnitettäisiin aiempaa enemmän huomiota.