Tapahtumien hallinta automaattisessa mittareiden luennassa - Laakso, Ville (2012)
Laakso, Ville-Juhani Tapahtumien hallinta automaattisessa mittareiden luennassa Jyväskylä: Jyväskylän yliopisto, 2012, 35 s. Tietojärjestelmätiede, kandidaatintutkielma Ohjaaja(t): Veijalainen, Jari Uusi lainsäädäntö koskien sähkön kulutuksen seurantaa määrää, että on pystyttävä toimittamaan tieto sähkön kuluttajille kulutuksesta tunnin tarkkuudella päivittäin. Tämä vaatimus luo uusia paineita sähkömittareille ja luentajärjestelmille, erityisesti liittyen niiden saatavuuteen. Toisaalta muutos luo myös uusia mahdollisuuksia pienjänniteverkon tilan tarkkailuun ja hallintaan. Aidon Oy on yhtiö joka tarjoaa sähköyhtiöille ja palveluntarjoajille sähkömittareita ja niiden etäluentaan tarkoitettuja järjestelmiä. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tunnistaa tapahtumien hallintaan liittyvät sidosryhmät, suorittaa järjestelmän vaatimusmäärittely ja etsiä mahdollinen olemassa olevia ratkaisu, jota voisi käyttää tulevan järjestelmän mallina. Aluksi esiteltiin suomalainen sähkönjakelujärjestelmä toimialueeseen tutustumiseksi. Seuraavaksi käytiin läpi eri lähteitä hälytyksille. Perustuen hälytyksiin ja niiden tietosisältöön tunnistettiin sidosryhmät ja niiden tarpeet. Lisäksi muut hälytystiedoista kiinnostuneet entiteetit tunnistettiin. Seuraavaksi vaatimusmäärittelyssä etsittiin järjestelmän arkkitehtuuriset, toiminnalliset, rajapinta ja ei-toiminnalliset vaatimukset. Kaikille vaatimuksille annettiin lisäksi prioriteetti perustuen sidosryhmiin ja niiden tarpeisiin. Erilaisia lähestymistapoja tapahtumien hallintaan on jo olemassa. Tutkielmassa esiteltiin esimerkki arkkitehtuurina Julkaise/tilaa (Publish/Subscribe) ja luotiin siitä esimerkkitoteutus.