Pilvitallennuspalvelut : kuluttajasovelluksien näkökulma - Ilmavirta, Sami (2012)
Pilvitallennuspalvelut ovat tehneet voimakkaasti tuloaan älypuhelimien yleistyttyä. Mobiililaitteissa on usein rajallinen määrä tallennustilaa ja parhaaksi ratkaisuksi on nähty tietojen tallentaminen pilveen. Tällä kirjallisuuteen perustuvalla tutkielmalla on tarkoitus tuoda esille pilvilaskennan pääpiirteet, sekä tarkastella erilaisten kuluttajille suunnattujen tallennuspalvelusovelluksien ominaisuuksia. Lisäksi otetaan katsaus liiketoiminnassa hyödynnettyihin liiketoimintamalleihin. Keskeisimpinä löydöksinä huomataan, että palveluntarjoajan ekosysteemi tai ekosysteemittömyys vaikuttaa joissakin tapauksissa merkittävästi palvelun ominaisuuksiin ja sen toimintaan eri käyttöjärjestelmissä. Ekosysteemin olemassaolo näkyy parhaiten tarjottavasta tallennusmäärästä ja sen hinnasta, sekä palvelun saatavuudesta eri käyttöjärjestelmille. Näiden kolmen komponentin avulla nähdään, kuinka palveluntarjoajat käyttävät, tai ovat käyttämättä, hyödykseen omaa ekosysteemiään. Pilvitallennuspalveluiden havaitaan kuuluvan etenkin Infrastructure as a Service (IaaS) ja Software as a Service (SaaS) tasolle, mutta ei niinkään Platform as a Service (PaaS) tasolle. Liiketoimintamallina freemium näyttää olevan keskeisimmässä roolissa ja sitä hyödynnetään jokaisessa esitellyssä palvelussa. Palveluntarjoajista Dropbox on ainoa jonka liiketoiminta perustuu kokonaan freemium malliin. Muilla palveluntarjoajilla freemium mallia hyödynnetään lähinnä ilmaisuuden kautta, koska tallennuspalvelut ovat osa ekosysteemiä ja suurin osa tuloista tulee muista ekosysteemin osista.