Luottamuksen alasajo : henkilöstön suhtautuminen paperitehtaan lopettamiseen - Mäkelä, Tanja (2008)
Tämän pro gradu -tutkielman aiheena on UPM Voikkaan paperitehtaan lopettaminen henkilöstön näkökulmasta. UPM ilmoitti maaliskuussa 2006 sulkevansa tehtaan osana uutta kannattavuusohjelmaa. Tehdas työllisti silloin noin 680 henkilöä. Kuusankoskella sijainneella Voikkaan tehtaalla on ollut suuri alueellinen merkitys työllistäjänä sekä taloudellisena tukijalkana, joten tehtaan äkillinen lopettamispäätös oli kova isku koko paikkakunnalle. Paperiteollisuus jatkuu edelleen paikkakunnalla UPM Kymin paperitehtaalla. Voidaan olettaa, että äkillinen lopettamispäätös vei tehtaalaisten luottamuksen työnantajaansa, joten tutkimuksen tavoitteena oli hakea vastauksia myös siihen, miten luottamus on aikaisemmin määrittänyt hakeutumista tehtaalle töihin, millaisena luottamus on esiintynyt työyhteisössä ja miten sitä on aiemmin perusteltu. Tavoitteena oli myös selvittää, miten tehtaan lopettaminen vaikutti haastateltavien luottamukseen työelämään yleensä ja miten he jäsensivät omaa selviytymistään työpaikan menetyksestä. Tutkimusmenetelmänä oli kvalitatiivinen tapaustutkimus. Tutkimusaineisto koostuu yhdeksästä teemahaastattelusta, jotka kerättiin tehtaalaisilta touko-syyskuun 2006 aikana. Lisäksi tukena varsinaiselle tutkimusaineistolle käytettiin vuonna 2004 kerättyjä kandidaatin tutkielman haastatteluja. Aineiston analyysiin käytettiin teemoittelua, jonka avulla muodostettiin kertomus tehtaalaisten luottamuksen rakentumisesta ja säröilystä lopulliseen alasajoon 2000-luvulla. Luottamus on perustunut siihen, että tehdas on tarjonnut suhteellisen varman työpaikan. Työnantajan ja työntekijöiden välit on koettu paikallisella tasolla hyviksi ja luottamuksellisiksi. Luottamusta työnantajaa kohtaan on horjuttanut jo aiemmin päätösvallan siirtyminen paikalliselta tasolta konsernin tasolle ja osakkeenomistajille sekä kesän 2005 työehtosopimuskiista. Tehtaan lopettaminen aiheutti luonnollisesti pettymyksen, epävarmuutta sekä katkeruutta työntekijöiden mielissä. Tutkimuksen perusteella voidaan todeta, että tehtaan lopettaminen ei vienyt tehtaalaisten luottamusta omaan selviytymiseen ja tulevaisuuteen, vaikka se vei luottamuksen työnantajaan. Tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että palkansaajat kokevat työelämän entistä epävarmemmaksi, mutta tämä ei välttämättä estä luottamuksen syntymistä ja rakentumista uudelleen.