Keskisuomalaisten valtuutettujen maahanmuuttoasenteet - Laitinen, Kaija (2007)
Tutkimus kartoitti keskisuomalaisten kunnanvaltuutettujen asenteita maahanmuuttajia kohtaan. Tutkimuksessa selvitettiin millaisia maahanmuuttajaryhmiä poliitikot ovat valmiita vastaanottamaan sekä miten poliitikot arvioivat lisääntyneen maahanmuuton seurauksia. Tutkimus suoritettiin kyselyn avulla. Kyselyn tulosten perusteella luotiin keskisuomalaisten poliitikkojen asenteita jäsentävä eri kansallisuusryhmien etninen hierarkia. Kysely kohdistettiin Jyväskylän, Jyväskylän maalaiskunnan sekä pienten keskisuomalaisten kuntien päättäjille valtuustokaudelta 2000-2004. Kyselymuotona oli postissa lähetetty kyselykaavake. Tulokset analysoitiin SPSStietokoneohjelmalla. Tutkimus osoitti, että korkeamman koulutuksen saaneet eli yliopistollisen loppututkinnon suorittaneet päättäjät suhtautuivat myönteisimmin maahanmuuttoon liittyviin kysymyksiin. Vastaajien kontakteilla ulkomaalaisiin oli yhteys maahanmuuttajia koskeviin asenteisiin. Myös vastaajien ikä vaikutti asenteisiin: vanhemmat vastaajat olivat nuorempia kielteisempiä. Vastaajien asenteista muodostettu etninen hierarkia vastasi hierarkiaa, joita on aikaisemmin luotu koko väestöä koskevissa kyselytutkimuksissa. Muutoin vertailussa koko väestöön keskisuomalaiset kunnanvaltuutetut suhtautuvat melko myönteisesti maahanmuuttajiin. Tulokseen voi vaikuttaa vastaajien rooli kunnallisina päätöksentekijöinä, jotka eivät halua leimautua maahanmuuttovastaisiksi .