Samaa suuntaa hakemassa? : työmarkkinat ja regiimit puolalaisten poliittisten ryhmien vaaliohjelmissa vuoden 2007 parlamenttivaalien alla - Laine-Zamojski, Samuli (2008)
Tutkielman tarkoitus on selvittää, minkälaisia näkökulmia työmarkkinoista sisältävät Puolan vuoden 2007 ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin osallistuneiden neljän suurimman poliittisen ryhmittymän vaaliohjelmat. Tarkoituksena on tarkastella Laki ja oikeus - puolueen, Kansalaisfoorumin, Talonpoikaispuolueen ja Vasemmisto ja demokraatit - koalition työmarkkinapolitiikan linjauksia ja taustoittaa esille nousevat teemat siten, että puolalainen konteksti ja puolalaisen yhteiskunnan nykytila liittyen työmarkkinoihin hahmottuu mahdollisimman hyvin myös ennen aiheeseen tutustumattomalle. Tutkielman tarkoituksena on myös tuottaa suomenkielistä tietoa Puolan työmarkkinoiden tilanteesta. Tutkielman näkökulma liittää puolalaisten poliittisten ryhmittymien vaaliohjelmat hyvinvointivaltiokeskusteluun. Keskeisessä osassa tutkielmaa ovat Gøsta Esping- Andersenin hyvinvointivaltioregiimiteoria sekä Duncan Gallien ja Serge Paugamin työttömyysturvaregiimejä käsittelevä näkökulma. Tutkielmassa pyritään löytämään vastauksia siihen, minkä regiimin suunnan kukin poliittisista ryhmittymistä näkee ideaaliksi puolalaisessa työmarkkinapolitiikassa. Tutkielman metodina on käytetty teemoittelua ja teoriasidonnaista sisällönanalyysiä. Tutkielman aineiston muodostavat neljän poliittisen ryhmittymän vaaliohjelmat, sekä pääasiassa puolalainen aiheeseen liittyvä tutkimus ja kirjallisuus. Tutkielman lähtökohtana on ollut käyttää mahdollisimman paljon puolalaista ja puolankielistä kirjallisuutta. Tutkielman tulokset osoittava, että tutkielmassa mukana olleiden kolmen puolueen ja yhden vaalikoalition vaaliohjelmissa olevat Puolan työmarkkinoihin liittyvät teemat eivät eroa suuresti toisistaan, vaikka painotuseroja syntyykin. Vaaliohjelmien peilaaminen erilaisten hyvinvointivaltiomallien kautta antaa myös hyvin samansuuntaisen tuloksen. Kaikkien poliittisten ryhmittymien tavoitteena on vahvistaa Puolan sijoittumista Keski- Euroopassa vallitsevassa hyvinvointivaltiomallissa, vaikka varsinkin vasemmiston ja liberaalin oikeiston esittämä retoriikka ei sitä aina anna olettaakaan. Bismarckilaisen hyvinvointivaltiomallin juuret, voimakas katolilainen eetos ja post-kommunistinen kielteinen suhtautuminen liian hallitsevaan valtion rooliin ovat niitä tekijöitä, jotka vaikuttavat suurimmin puolalaisen työmarkkinapolitiikan sijoittumiseen perinteisissä regiimeihin perustuvissa hyvinvointivaltiojaotteluissa.