Retoriikka ilmastopolitiikan uudelleen politisoinnin välineenä : lähitarkastelussa Björn Lomborgin Cool It - Viitanen, Ilkka (2011)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, millä tavalla retoriikalla käydään poliittista ja tieteellistä keskustelua. Pääasiallisena tutkimuskohteena on tilastotieteilijän ja yhteiskuntatieteilijän Björn Lomborgin Cool It -kirja. Tutkimuksessa analysoidaan erilaisia retorisia välineitä, jotka ilmenevät Lomborgin kirjassa. Retoriikkaa käsitellään monien eri tutkijoiden teorioiden pohjalta kuten Quentin Skinner, Kari Palonen ja Barry Buzan muutamia mainitakseni. Tutkimuksessa käsitellään myös muita ilmastopoliittisia vaikuttajia. Retoriikan lisäksi tutkitaan narratiivisuutta ideologian ilmentäjänä. Monet ihmistieteelliset tutkimukset ovat rakennettu narratiivien, eli tarinoiden ympärille. Nämä narratiivit itsessään eivät välttämättä ole objektiivisia, vaan sisältävät implisiittisesti erilaisia ideologioita. Analysoinnin apuvälineinä olen käyttänyt erilaisia retoriikan teorian oppaita ja tutkimuksia, joita olen soveltanut käytäntöön sopiviksi tähän tutkimukseen. Tutkimukseni perusteella väitän, että niin Lomborg kuin monet muutkin ilmastopoliittisen keskustelun osanottajista käyttävät tieteellisten argumenttiensa perustelussa erilaisia retorisia keinoja kuten turvallistamisretoriikkaa, välttämättömyysretoriikkaa, retorista uudelleenkuvailua ja uudelleenraamittamista. Tämän lisäksi Lomborgin Cool It -kirjasta on löydettävissä oma tunnistettava ideologia. Havaintojeni perusteella väitän, että siinä missä Lomborg on akateeminen tutkija, on hän myös poliitikko, joka yrittää politisoida ilmastopolitiikan uudella tavalla. Hän tavoittelee ilmastopolitiikan muuttamista tehottomista päästövähennyksistä tehokkaampaan tutkimukseen ja kehitykseen. Tutkimuksessa havaitaan myös, että Lomborgin omat väitökset ilmastotieteen politisoitumisesta ovat ainakin jossain määrin perusteltuja.