Sukupolvien välistä kuilua etsimässä : nurmolaiset nuoret urheilijat kuilun partaalla? - Koivisto, Henna-Maija (2007)
Nuoret ovat moni-ilmeinen tutkimuskohde. Tämän tutkimuksen tarkoitus on paitsi tehdä kuvaileva tutkimus siitä, millaisia nurmolaiset nuoret urheilijat ovat, myös tuoda esille nuoruuden monimuotoisuutta. Hahmotan tätä yhtälöä sukupolvien välisen kuilun, sekä prefiguratiivisen kulttuurin kautta. Nuoruuden monimääritteisyyden vuoksi rajasin kohderyhmäni tarkoin koskemaan ainoastaan nurmolaisia nuoria urheilijoita. Aineiston olen kerännyt haastattelemalla kuuttatoista nuorta urheilijaa, kahdeksaa tyttöä ja kahdeksaa poikaa. Nuoret olivat iältään 14-17-vuotiaita ja he edustavat kahta erilaista urheiluseuraa. Nurmon Jymyä voidaan pitää perinteisenä yleisseurana ja Nurmon Urheilijat-99 puolestaan täyttää erikoisseuran kriteerit. Koska haastattelumenetelmänä käytin teemahaastattelua, analysoin haastattelut teemoittain. Muodostuneet teemat, joita tarkastelen ovat: vapaa-aika, harrastaminen, koulu, sukupuoli sekä harrastuksen merkitys. Alkuperäinen oletukseni oli, että sukupolvien välillä ammottaa kuilu ja että nuoret ja vanhemmat sukupolvet ovat menettäneet yhteyden toisiinsa. Jouduin kuitenkin luopumaan tästä konfliktinäkökulmasta analysoidessani nurmolaisten nuorten haastatteluja.